Poradna: Nemoc v předčasném důchodu

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Radim: Jsem přes rok v předčasném důchodu, ale stále mám zdanitelné příjmy z nájmu. Rovněž pracuji na DPP. Když teď jsem nemocný, jak to budu mít s nemocenskou?

Předčasní důchodci nemohou mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění. V opačném případě by nemohli pobírat předčasný důchod. Z tohoto důvodu předpokládám, že si přivyděláváte na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10000 Kč a méně. V takovém případě je splněna zákonná podmínka je lze současně pobírat příjem ze zaměstnání a předčasný důchod. Z nájmu se sociální pojištění neplatí a můžete ho mít libovolně vysoký.

Žádná nemocenská

Vzhledem k tomu, že předčasní důchodci nemohou mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem, ze kterého se platí sociální pojištění, tak nemůžete jako předčasný důchodce pobírat nemocenskou. I když platíte daň z příjmu z nájmu a přivyděláváte si na DPP, tak nárok na nemocenskou nemáte.

Dosažení řádného důchodového věku

Jakmile dosáhnete řádného důchodového věku a přitom budete mít příjem zakládající účast na nemocenském pojištění, tak již budete mít na nemocenskou nárok.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí