Zaměstnanec s příjmy z nájmu má daňové povinnosti

štítky Daně Pojištění přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Zaměstnanci mající zdanitelné příjmy pouze ze závislé činnosti nemají žádné daňové starosti, všechny povinnosti za ně vyřizuje zaměstnavatel. Na bankovní účet již dostávají zdaněné peníze a nemusí vyplňovat žádné formuláře.

Příjem z nájmu dle § 9 zákona o dani z příjmu je daňově výhodný, protože se z něj neplatí sociální pojištění a zdravotní pojištění, a to bez ohledu na měsíční částku inkasovaného příjmu z nájmu. Další výhodou je možnost uplatnění 30% výdajového paušálu, pokud jsou skutečné výdaje nižší než paušál.

Nutnost daňového přiznání

Pro příjmy z nájmu však musí i zaměstnanci podávat daňové přiznání a nemohou požádat svého zaměstnavatele o provedení ročního zúčtování daně. K vyplnění daňového přiznání přitom potřebují potvrzení o zdanitelných příjmech od zaměstnavatele. Kvůli příjmům z nájmu přitom nelze vyplnit zjednodušené dvoustránkové daňové přiznání, ale vždy je nutné vyplnit čtyřstránkový daňový formulář.

Nájemné nezvyšuje důchod

Zatímco z příjmu ze zkráceného úvazku se vždy platí sociální pojištění a z pracovních dohod se platí taky, pokud je hrubá měsíční odměna nad limit, tak z nájmu nikoliv. To rovněž znamená, že daňový základ z nájmu nevstupuje do výpočtu žádného státního důchodu.

Zdaňuje jeden z manželů

V případě příjmů z nájmu majetku ve společném jmění manželů uvádí a zdaňuje příjem v daňovém přiznání pouze jeden z nich. V případě, že jeden z manželů nevyužívá pro jiné své příjmy v plném rozsahu všechny daňové slevy a daňové odpočty, na které má nárok, tak lze volbou, kdo z manželů bude příjem z nájmu zdaňovat, ušetřit na roční „rodinné“ částce daně z příjmu fyzických osob.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí