Poradna: Paušální režim a předčasný důchod

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

František: Jsem elektrikář, daně platím měsíční paušální částkou. Oficiální důchod mám v září 2025. Mohu odejít v průběhu letošního roku do předčasného důchodu, když jsem v paušálním režimu?

Do předčasného důchodu můžete odejít i během letošního roku. Předčasný důchodce však nemůže mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění. Tato podmínka není při platbě měsíční paušální daně, ve které je platba daně z příjmu, sociálního a zdravotního pojištění, splněna.

Ukončení samostatné činnosti

Samostatnou výdělečnou činnost je však možné ukončit i během roku (tj. i přímo samotnou živnost), finančnímu úřadu je nutné doručit "oznámení o ukončení paušálního režimu ve zdaňovacím období" a následně tuto skutečnost oznámit i ostatním pověřeným institucím.

Výdělek v předčasném důchodu

V předčasném důchodu je možné např. pracovat na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10000 Kč a méně, a to i pro více zaměstnavatelů současně. Když je hrubá měsíční odměna z dohody o provedení práce 10000 Kč a méně, tak se z ní neplatí sociální pojištění.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí