Poradna: Děti a předčasný důchod

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Svatava: Narodila jsem se v květnu 1961 a vychovala dvě děti. Nyní jsem v invalidním důchodu třetího stupně. Uvažuji o předčasném důchodu. Provede mi ČSSZ různé důchodové výpočty? Bude pro mě výhodnější čekat do 65 let nebo odejít do předčasného důchodu. Započítají mi k předčasnému důchodu i výchovné na děti?

Jestliže jste se narodila v roce 1961 a vychovala dvě děti, potom je Váš řádný důchodový věk (dle přílohy zákona č. 155/1995 Sb.) 62 let a 8 měsíců. Vzhledem k tomu, že do předčasného důchodu jste mohla odejít nejdříve tři roky před dosažením řádného důchodového věku, tak již nyní můžete do předčasného důchodu odejít kdykoliv.

Co ovlivní výši starobního důchodu?

Měsíční částka předčasného důchodu bude záviset na výši osobního vyměřovacího základu (průměrné hrubé měsíční mzdě za odpracované roky v současné hodnotě), získané době pojištění a krácení za předčasnost. Doba pobírání invalidního důchodu třetího stupně patří mezi náhradní doby pojištění. Při výpočtu je u invalidních důchodů zohledněn tzv. "ochranný výpočet", výpočtový základ nemůže být nižší než při výpočtu invalidního důchodu (po úpravě příslušným koeficientem). Krácení u předčasného důchodu se provádí za každých započatých 90 kalendářních dní předčasnosti.

Není povinnost předložit Vám důchodové varianty

ČSSZ nemá ze zákona povinnost provádět žadatelům o důchod různé hypotetické výpočty důchodu. ČSSZ provádí výpočet důchodu až v návaznosti na podanou žádost o starobní důchod. Zdali s Vámi příslušná úřednice probere jednotlivé možnosti důkladněji, tak to samozřejmě možné je.

Termín důchodu je individuální záležitostí

Zvolení konkrétního termínu odchodu do starobního důchodu závisí na řadě faktorů (možnosti uplatnění na trhu práce, zdravotním stavu, rodinné situaci…). Není tedy žádné univerzální správné datum odchodu do důchodu, rozhodnutí je vždy individuální záležitostí v návaznosti na konkrétní životní situaci.

Předčasný důchod se o výchovné zvyšuje

Výchovné na děti náleží i k předčasnému důchodu.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí