Poradna: Hodnocení invalidního důchodu pro starobní důchod

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Pavel: Jak se mi bude pro starobní důchod počítat invalidní důchod prvního stupně, když jsem pracoval a měl pouze zkrácený úvazek.

Měsíční částka starobního důchodu bude záviset na získané době pojištění a výši rozhodných příjmů.

Výpočtový základ nemůže být nižší

Pro Vás jako příjemce invalidního důchodu přitom bude platit tzv. "ochranný výpočet", jenž je uveden v § 19 zákona o důchodovém pojištění č. 155/1995 Sb. To zjednodušeně řečeno znamená, že při výpočtu starobního důchodu nebude být moci použít nižší výpočtový základ než ten, ze kterého Vám byl vypočten invalidní důchod, samozřejmě upravený příslušným koeficientem.

Pokud jste tedy měl během práce v invalidním důchodu I. stupně značně nižší reálný příjem, než jste měl před dobou, kdy Vám byl přiznán invalidní důchod, tak tato skutečnost nebude mít negativní vliv na výpočet Vašeho výpočtového základu, ze kterého se Vám bude počítat starobní důchod.

Výdělečná činnost je pro Vás pozitivní

Vzhledem k tomu, že doba pobírání invalidního důchodu I. stupně se pro výpočet starobního důchodu nehodnotí jako náhradní doba pojištění, tak je pro Vás přínosné, že jste během pobírání invalidního důchodu I. stupně pracoval a z příjmu odváděl sociální pojištění. Ze zkráceného úvazku se sociální pojištění odvádí vždy. Jako náhradní doba pojištění pro důchodové účely se totiž započítává pouze doba pobírání invalidního důchodu třetího stupně.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí