Poradna: Předčasný důchod a zkrácený úvazek

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Hana: Jsem dva roky v předčasném důchodu a nyní si mohu přivydělat na zkrácený úvazek. Můžu takovou práci přijmout, když mám předčasný důchod?

Předčasní důchodci nemohou mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění. Ze zkráceného úvazku se přitom sociální pojištění odvádí vždy. I když je z důvodu práce na zkrácený úvazek hrubá měsíční mzda nižší než 17300 Kč, což je aktuální minimální měsíční mzda pro plný úvazek, tak se ze zkráceného úvazku sociální pojištění platí.

Dosáhla jste řádného důchodového věku

Pokud jste tedy v mezidobí od přiznání předčasného důchodu do současnosti dosáhla řádného důchodového věku, potom můžete práci na zkrácený úvazek přijmout. V řádném důchodovém věku již nejsou žádná příjmová omezení.

Ještě jste řádného důchodového věku nedosáhla

Jestliže jste však řádného důchodového věku stále nedosáhla, potom nemůžete současně pobírat předčasný důchod a mzdu ze zkráceného úvazku. Pracovat na zkrácený úvazek byste tedy mohla, ale nenáležel by Vám za toto období předčasný důchod.

Do dosažení řádného důchodového věku však můžete pracovat na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10000 Kč a méně.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí