Poradna: Jak napsat žádost o daňový přeplatek?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Radim: V daňovém přiznání mi vždy vyšel nedoplatek na dani z příjmu. Za rok 2022 budu mít poprvé přeplatek. Existuje na to nějaký speciální formulář nebo si mohu napsat libovolnou žádost?

Někteří daňoví poplatníci zaplatí na daňových zálohách během roku více než je jejich roční daňová povinnost nebo čerpají daňový bonus a v takových případech vzniká nárok na daňový přeplatek (daňovou vratku). S odevzdáním daňového přiznání se nic neplatí a naopak se peníze od státu dostanou. To je i Váš případ.

Vyplnění žádosti na straně číslo čtyři

Vzhledem k tomu, že máte za rok 2022 příjmy ze samostatné výdělečné činnosti, tak musíte vyplnit klasické čtyřstránkové daňové přiznání. Žádost o zaslání přeplatku přitom splníte na tomto daňovém formuláři. Musíte vyplnit i „Žádost o zaslání přeplatku“ v rámečku dole na poslední čtvrté straně daňového přiznání. Pokud máte k dispozici barevný daňový formulář v růžové barvě, tak žádost o zaslání přeplatku je v bílém rámečku.

Na co si dát pozor?

Daňoví poplatníci, kteří mají nárok na daňový přeplatek musí mít daňové přiznání podepsané dvakrát. Na straně čtyři budete mít tedy podpis pod seznamem daňových příloh a ještě budete mít podpis v žádosti o zaslání daňového přeplatku. V žádosti o daňový přeplatek musí být uvedena stejná částka, která Vám vyšla v řádku 91 (zde je se záporným znaménkem). Nejdůležitější je potom uvedení správného bankovního účtu, kde má být daňový přeplatek zaslán.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí