Poradna: Refundace daní z dividend rakouských akciových titulů

štítky Investice Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Libor: Vlastním akcie Erste, která vyplácí dividendy, ale při výplatě byla použita rakouská srážková daň ve výši 27,5%, i když jsem daňový rezident ČR a mám českého brokera. Slyšel jsem, že je nějaký formulář, který když vyplním, tak mi vrátí 12,5%. Nevíte, jak bych jsem měl postupovat?

Žádat o návrat již zaplacené daně od jakéhokoliv státu je vždy velmi náročné, protože žádný stát se nechce připravit o zisky. Dalším úskalím je pak následné správné zdanění dividend ze zahraničí u našeho finančního úřadu. A přitom se musíme alespoň zhruba orientovat i v daňovém systému země, kde chceme o návrat daně žádat.

Danění dividend z Rakouska

Prvním krokem, který pan Libor musí udělat je řádně zdanit rakouskou dividendu u nás, zvláště pokud chce žádat o její refundaci. Daň z dividend je v Rakousku 27,5  % a u nás 15  %, takže danění u nás by mělo být výhodnější. V případě, že pan Libor obdrží u svého brokera dividendu zdaněnou může se o vratku na dani přihlásit, avšak nikoliv u svého brokera, ale na rakouském finančním úřadě. V Česku dividendu musí ještě oznámit v daňovém přiznání. Špatnou zprávou je, že sice s Rakouskem máme uzavřenou dohodou o zamezení dvojího zdanění, avšak pouze do výše 10 %. Takže pan Libor i přesto, že zaplatil daň v Rakousku, bude muset českému státu na dani odvést ještě dalších 5 %.

Žádost u rakouského finančního úřadu

Rakouský finanční úřad nedávno spustil i možnost požádat o vrácení daně z dividend prostřednictvím formuláře. Tento formulář si najdete, když ve vašem vyhledávači zadáte ZS-RD-DIAG. Následně máte možnost formulář vyplnit buď anglicky, nebo německy. Poté si daný formulář musíte vytisknout a požádat váš finanční úřad o potvrzeni domicilu. Z tohoto důvodů je dobré mít řádně zaplacenou daň v Česku, protože finanční úřad bude vědět, že si žádáte o vrácení daně. K potvrzení o daňovém domicilu se přidává kolek v hodnotě 100 korun. Následně potvrzený dokument odešlete rakouskému finanční úřadu, nejlépe doporučeně. Celá operace vás tak bude stát 150 korun. Následně by vám rakouský finanční úřad měl vrátit 17,5 % ze stržené daně z dividend.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí