Poradna: Vstup do manželství a nárok na sirotčí důchod

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Romana: Dcera studuje třetím rokem vysokou školu a v červnu jí bude 23 let a plánují s přítelem svatbu. Po zemřelém manželovi dostává dcera na účet sirotčí důchod. Když vstoupí do manželství, bude pořád dostávat sirotčí důchod? Prý bude moci čerpat manžel nějakou daňovou slevu…

Dle § 52 zákona o důchodovém pojištění má nárok na sirotčí důchod nezaopatřené dítě a dle § 20 téhož zákona je dítě nezaopatřené nejdéle do 26 let věku dítěte, jestliže je splněna některá ze zákonných podmínek, mezi které patří zejména soustavná příprava na budoucí povolání.

Studium Vaší dcery

Pokud bude Vaše dcera nadále studovat na vysoké škole, potom bude splňovat podmínku nezaopatřenosti a bude moci dostávat sirotčí důchod i v případě uzavření manželství.

TIP: Kalkulačka sirotčího důchodu

Sirotčí důchod a sleva na manželku

V dotazu pravděpodobně máte na mysli slevu na manželku. Daňová sleva na manželku může dle aktuálně platné legislativy snížit manželovi roční daň z příjmu fyzických osob o 24840 Kč, což je už významná finanční pomoc. Daňovou slevu na manželku je však možné v ročním zúčtování daně nebo v daňovém přiznání uplatnit pouze v případě, že vlastní roční příjmy manželky nedosahují 68000 Kč. Pokud jsou vlastní příjmy manželky vyšší, tak sleva nenáleží. Do rozhodného příjmu se přitom započítává právě i sirotčí důchod. Vzhledem k tomu, že základní výměra každého státního důchodu činí 4040 Kč a k této částce se ještě připočítává procentní výměra, tak činí naprostá většina ročních sirotčích důchodů více než zmíněných 68000 Kč.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí