Poradna: Zaměstnání v předčasném důchodu bez výplaty

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Anna: V prosinci jsem si požádala o předčasný důchod bez výplaty, do řádného důchodu můžu jít v listopadu 2023. Pracovní smlouva mi končí koncem března. Potom chci být na úřadu práce s ohledem na vdovský důchod. Jak mi ovlivní podpora v nezaměstnanosti a případné zaměstnání výši starobního důchodu?

Měsíční částka Vašeho starobního důchodu bude záviset na tom, v jakém rozsahu se Vám výdělečnou činností podaří snížit krácení za předčasnost a jak vysokou dobu pojištění v konečné podobě získáte.

Evidence na ÚP důchod již nezvýší

Při podání žádosti o předčasný důchod bez výplaty je možné být v evidenci na úřadu práce a pobírat podporu v nezaměstnanosti, ale je potřeba počítat s tím, že evidencí na úřadu práce se v těchto případech nesnižuje krácení za předčasnost ani nezvyšuje doba pojištění. Evidence na úřadu práce po podání žádosti o předčasný důchod bez výplaty se již nehodnotí.

Zaměstnání Vám důchod zvýší

Výdělečná činnost v předčasném důchodu bez výplaty, ze které je odváděno sociální pojištění, se hodnotí a započítává do doby pojištění a snižuje se takovou výdělečnou činností krácení za předčasnost. Prací v předčasném důchodu bez výplaty, ze které je odváděno sociální pojištění, si tedy zajistíte následně vyšší měsíční důchod.

Nárok na dva důchody

Máte pravdu, že při souběhu dvou důchodů, ve Vašem případě vdovského a starobního, se pobírá v plné výši pouze vyšší z těchto dvou důchodů a z druhého náleží jen polovina procentní výměry. Evidence na úřadu práce přitom na výši vdovského důchodu, který nyní pobíráte nemá vliv.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí