Poradna: Odchod do předčasného důchodu a valorizace

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Ludmila: Loni jsem do předčasného důchodu ještě odejít nemohla, v květnu ale už budu moci a vážně o tom přemýšlím. Bude se případně na mě vztahovat očekávaná letní valorizace?

Jestliže odejdete v květnu do předčasného důchodu, potom se na Vás bude vztahovat případná očekávaná letní mimořádná valorizace státních důchodů. Při volbě předčasného důchodu počítejte s tím, že krácení se provádí za každých započatých 90 kalendářních dní předčasnosti. Termín odchodu do předčasného důchodu Vám doporučuji vhodně naplánovat, abyste kvůli několik dním neměla krácení předčasného důchodu zbytečně vyšší.

Omezený výdělek

Na doplnění uvádím, že v předčasném důchodu si nemůžete libovolně přivydělat. Jako předčasný důchodce budete moci mít až do dosažení řádného důchodového věku pouze příjem, ze kterého nevzniká povinnost platit sociální pojištění. V praxi nejoblíbenějším přivýdělkem pro předčasné důchodce je práce na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10000 Kč a méně.

Řádný důchodový věk = žádné starosti

Jakmile dosáhnete řádného důchodového věku, tak již budete moci mít libovolný příjem, a to i ze zaměstnání. V řádném důchodovém věku je tedy možné současně pobírat starobní důchod a pracovat na klasickou pracovní smlouvu na dobu neurčitou i s vysokým mzdovým ohodnocením.

TIP: Kalkulačka předčasného důchodu

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí