Poradna: Jak je to s přiznáním důchodu při práci v cizině?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Evžen: Za necelé čtyři roku budu moci jít do důchodu a teď nevím, jestli mi bude přiznán, když jsem v Česku odpracoval 25 let a v posledních letech asi 13 let v Německu. Jak to budu mít s důchodem?

Pro přiznání starobního důchodu v Česku je nutné získat alespoň minimální dobu pojištění, která činí 35 let. Do doby pojištění pro přiznání starobního důchodu se počítají nejenom odpracované roky, kdy je z příjmu odváděno sociální pojištění, ale i náhradní doby pojištění – např. studium před rokem 2010 v zákonném rozsahu, evidence na úřadu práce v zákonném rozsahu, vojenská služba nebo civilní služba…

Sčítání doby pojištění

Vzhledem k tomu, že jste odpracoval asi 13 let v Německu, tak potřebnou dobu pojištění pro přiznání starobního důchodu z Česka splníte. Pro účely splnění podmínky minimální doby pojištění pro přiznání starobního důchodu v Česku se hodnotí nejenom doba pojištění získaná v ČR, ale i v dalších zemích EU. Měsíční částka starobního důchodu z Česka však bude odpovídat pouze získané době pojištění a odvodům na sociálním pojištění v Česku. Získaná doba pojištění a odvedené pojistné v Německu se Vám zhodnotí při výpočtu starobního důchodu z Německa.

Budete pobírat dva důchody

Z důvodu práce v Česku i v Německu během produktivního života budete tedy dostávat na účet dva poměrné důchody, jeden z Česka a druhý z Německa. Současně je potřeba počítat s tím, že důchodový věk v Česku a v Německu je odlišný.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí