Nejsilnější měnou zůstal v roce 2022 americký dolar

štítky Investice Měnová politika přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Letošek byl rokem zvedání úrokových sazeb, monetární politika se ocitla v centru ekonomického dění. Jelikož každá centrální banka začala zvyšovat úrokové sazby podle svého kalendáře a jiným rytmem, byl vývoj měnových párů velmi volatilní. Pro investice v roce 2022 tak platilo dvojnásobně, že je velmi důležité, v jaké devize dané finanční aktivum nakupujeme.

Dobrá měnová politika

Americký dolar byl drahý ze dvou důvodů. Zaprvé kvůli existenci jestřábí měnové politiky. Americký Fed se rozhodl radikálně zvedat úrokové sazby i za cenu recese či zvýšení nezaměstnanosti. Na konci října byl dolar tak silný, že jedno euro se dalo koupit za 0,96 dolaru, čímž se stal v tomto poměru nejsilnější za posledních dvacet let. Po dosažení tohoto vrcholu však dolar pomalu oslabuje. Druhý důvod drahého dolaru je skutečnost, že je po něm poptávka v těžkých dobách. Válka na Ukrajině připomíná, že geopolitická situace je velmi křehká. V zemích, které sužuje vysoká inflace jako Libanon nebo Turecko, se dolar stává paralelní měnou. Až do října silně posiloval, na čemž se chtěli přiživit různí spekulanti.

Dolar v roce 2023

Toto posilování se děje prakticky již po dva roky. Jak už jsme uvedli, vrcholné hodnoty dolar dosáhl v říjnu a od té doby oslabuje. Důvodů je znovu hned několik. Fed zpomalil tempo zvedání sazeb, od jejich maximálních hodnot jsme už jen malý kousek. Nyní sazby porostou už pomaleji a ne tak agresivně. Dynamika růstu dolaru se tím vytratila. Další příčina oslabování je, že i ostatní banky jako ECB nebo Švýcarská centrální banka se rozhodly utahovat svoji měnovou politiku. Jelikož je inflace v Evropě vyšší než v USA, měla by také ECB zvedat sazby po delší dobu. Z hlediska monetární politiky by měl dolar v příštím roce oslabovat. Pokud však svět zachvátí recese, mohl by se stát i opak a dolar posílit.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí