Poradna: Čerpání předdůchodu a sleva na manželku

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Vladislav: Manželka je celý rok 2022 v předdůchodu a dostává tedy pouze peníze od svého penzijního fondu, což je ale inkaso jejich vlastních naspořených peněz do fondu v minulých letech. Moje otázka zní, zdali mohu uplatnit v daňovém přiznání za rok 2022 slevu na manželku?

V případě, že rozhodné vlastní příjmy druhého z manželů za kalendářní rok nepřekročí 68000 Kč, tak je možné v ročním zúčtování daně nebo v daňovém přiznání uplatnit daňovou slevu na manželku (manžela) ve výši 24840 Kč. Na držitele průkazu ZTP/P ve dvojnásobné výši. Sleva na manželku (manžela) snižuje přímo vypočtenou daňovou povinnost, přináší tedy výrazně vyšší daňovou úsporu než daňové odpočty, které snižují „pouze“ daňový základ.

Hodnocené příjmy dle zákona o dani z příjmu

Do rozhodných příjmů se počítají všechny příjmy mimo taxativně vyjmenované v § 35ba zákona o dani z příjmu. Příjem formou předdůchodu mezi taxativně vyjmenovanými příjmy v předmětném paragrafu není a finanční správa tyto příjmy mezi vlastní příjmy započítává.

Aktuální situace

Vzhledem k tomu, že se čerpají vlastní zhodnocené naspořené peníze, tak již někteří daňoví poplatníci takovou situaci řešili různými právním přípisy adresovanými na finanční správu nebo ombudsmana. Doporučuji Vám proto sledovat případný legislativní vývoj nebo změnu postoje ze strany finanční správy.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí