Lze obchodovat elektřinu na burze?

štítek Investice čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Cena elektřiny je nyní ostře sledovaná. Ve spojitosti s ní se často mluví o burze v německém Lipsku. Možná si někteří z vás kladli otázku, zda je možné koupit elektřinu na burze tak jako ostatní komodity od ropy, zemního plynu až po stříbro.

Fyzická osoba nemůže obchodovat

Pokud již máte nějakého brokera, přes kterého nakupujete akcie, zjistili jste, že kontrakty na elektřinu nenabízí. Důvod je jednoduchý. Fyzická osoba nemůže obchodovat na trhu s elektřinou, protože je vyhrazený pouze velkým hráčům. Z toho důvodu ani o tomto trhu neexistuje mnoho informací. Lze ho ale alespoň sledovat?

Energetická burza

První důležitá informace je, že obchodní jednotky se udávají v eurech za megawatthodinu (MWh). Následně si musíme uvědomit, že se obchodují tzv. futures kontrakty. Co je to futures kontrakt? Jde o dohodu dvou stran o směně určitého množství podkladového aktiva v předem určené kvalitě, za předem stanovenou cenu k předem stanovenému datu dodání. V našem případě se jedná o elektrickou energii, přičemž standardní doba dodání je jeden rok. Tuto skutečnost mnoho lidí opomíjí a představuje si, že se na burze elektřina obchoduje v reálných časech. Tím lze přímo odpovědět na častou laickou otázku, proč ČEZ nemůže vyrobit více energie, aby srazil nynější ceny? ČEZ i ostatní výrobci mají velkou část produkce na tento i příští rok už prodanou. Zvedání výrobních kapacit ovlivňuje cenu v budoucnosti, nikoliv v přítomnosti. Jinak řečeno, čeká nás ještě minimálně rok nebo dva drahé energie.

Kde trh sledovat?

Trhy s elektřinou se nezobrazují na stránkách burzovních zpravodajství. Český čtenář však najde výjimku na webu kurzy.cz, kde může sledovat cenu elektřiny na komoditní burze Power Exchange Central Europe. Pražská komoditní burza spadá pod lipskou energetickou burzu. Kdo chce, může sledovat cenu energií pro různé země přímo na stránkách burzy v Lipsku eex.com. Dobrá zpráva je že v současnosti ceny pomalu klesají, špičku z konce srpna máme za sebou. Špatná je, že i přes svůj pokles se drží v hladině osmkrát vyšší, než bylo standardní před rokem 2020, kdy se cena elektřiny dlouhodobě pohybovala mezi 40 a 50 eury za 1 MWh.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí