Sociální pojištění u pracovních dohod

štítky Pojištění Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Zdali se platí sociální pojištění z pracovních dohod závisí na dosažené hrubé odměně. Když je hrubá odměna do limitu, potom se sociální pojištění neplatí a čistá odměna je vyšší.

Z dohody o provedení práce se sociální pojištění neplatí, když je hrubá odměna 10000 Kč a méně. Z dohody o pracovní činnosti se sociální pojištění neplatí, pokud je hrubá odměna 3499 Kč a méně. Limit pro neplacení sociálního pojištění se přitom posuzuje u každého zaměstnavatele zvlášť. Při práci pro více zaměstnavatelů současně je tedy možné mít v souhrnu i průměrnou mzdu a přitom neplatit sociální pojištění.

Praktický příklad

Paní Věra pracuje současně pro čtyři zaměstnavatele. U každého zaměstnavatele pracuje na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10000 Kč. Ani z jedné dohody není tedy paní Věře sraženo sociální pojištění. Daň z příjmu však neplatí pouze z hrubé odměny u jednoho zaměstnavatele, u kterého má podepsáno prohlášení k dani a uplatňuje při výpočtu daně z příjmu slevu na poplatníka ve výši 2570 Kč. U dalších tří zaměstnavatelů již prohlášení k dani paní Věra podepsat nemůže, a proto je jí z každé dohody o provedení práce odvedena 15% srážková daň ve výši 1500 Kč.

Hodinový limit u DPP

Na základě dohody o provedení práce je možné pracovat pro jednoho zaměstnavatele maximálně 300 hodin za rok, přičemž dohoda musí být vždy uzavřena písemně. Vzhledem k tomu, že při práci na dohodu o provedení práce s hrubou odměnou do limitu není vyřešen pojistný vztah, tak je přivýdělek nepřekračující 10000 Kč měsíčně výhodný zejména pro pracující penzisty, studenty nebo zaměstnance pracující pro jiného zaměstnavatele na klasickou pracovní smlouvu.

Petr Gola

Další články k tématu Sociální pojištění

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí