Dražší energie doléhají na seniory

štítky Domácnost Penze přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Životní situace seniorů, kteří žijí sami, není oproti jejich vrstevníkům žijícím v páru jednoduchá. V současné době, kdy jsou ceny energií velmi vysoké, obzvlášť. Rostoucí ceny energií značně doléhají na finanční hospodaření seniorů žijících osamoceně.

Vařit pro jednoho, topit, svítit… vychází cenově samozřejmě hůře pro jednotlivce, než když se výdaje dělí dvěma či více členy domácnosti. Mnohdy mají navíc penzisté starší spotřebiče, které spotřebovávají více energie. Přestože mnozí senioři výrazně s energiemi šetří, tak je finanční hospodaření v současné době pro ně náročné. V praxi však někteří penzisté nevyužívají všechny finanční možnosti, na které mají nárok. Zejména si nežádají o příspěvek na bydlení.

Kdo má na příspěvek na bydlení nárok?

Nárok na příspěvek na bydlení vzniká, když náklady na bydlení přesahují 30 % (v Praze 35 %) příjmů a současně těchto 30 % (nebo 35 %) příjmů není vyšší než částky normativních nákladů na bydlení. Přiznání starobního důchodu přitom nebrání současnému pobírání příspěvku na bydlení. Zejména důchodci žijící osamoceně by si při nejasnostech měli o příspěvek na bydlení požádat, nejhorší, co se jim může stát, že jim žádost bude zamítnuta. O příspěvek na bydlení se žádá na místně příslušném úřadu práce.

Od ledna se zvýší důchody

Z důvodu vysoké inflace se letos všechny důchody dvakrát mimořádně valorizovaly, od června a od září. K dalšími zvýšení starobních důchodů dojde od ledna. Od příštího roku se zvýší procentní výměra starobních důchodů i o výchovné 500 Kč na každé dítě, vždy však pouze rodiči, který pečoval o dítě ve větším rozsahu, v naprosté většině případů tedy ženám.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí