Poradna: Zkrácený úvazek a zkušební doba

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Sylvie: Hledala jsem zaměstnání na zkrácený úvazek a povedlo se mi to, zaměstnavatel však požaduje v pracovní smlouvě dojednat zkušební dobu. Má na to právo?

V praxi většina zaměstnavatelů požaduje sjednání zkušební doby v pracovní smlouvě. Sjednat zkušení dobu je přitom možné i pro práci na zkrácený úvazek. Váš případný zaměstnavatel tedy s Vámi může uzavřít pracovní smlouvu se zkušební dobou, i když budete pracovat pouze na zkrácený úvazek.

Zkušební doba musí být sjednána písemně a v případě sjednání nesmí být zkušební doba delší než tři měsíce. Zkušební dobu je přitom možné dle zákoníku práce sjednat i pro práci na dobu určitou.

Jedná se o běžnou praxi

Pro zaměstnavatele je sjednání zkušební dobou výhodné, a proto k tomuto kroku většina zaměstnavatelů přistupuje. Důvodem je skutečnost, že během zkušební doby může zaměstnavatel ukončit pracovní poměr velmi rychle a bez udání důvodu. Během zkušební doby má zaměstnavatel dostatek času zjistit, zdali je nový zaměstnanec pro něj přínosný či nikoliv.

Zkušební doba je výhoda i pro zaměstnance

V posledních letech však stoupá i počet zaměstnanců, kteří jsou rádi, že mají zkušební dobu sjednánu. V případě, že nejsou v práci z různých důvodů spokojeni (např. neodpovídá pohovoru se zaměstnavatelem, špatný pracovní kolektiv…), tak mohou rovněž pracovní poměr rychle ukončit. V Česku je v posledních letech míra nezaměstnanosti jedna z nejnižších z členských zemí Evropské unie a schopní a kvalitní zaměstnanci mají na trhu práce dobrou pozici a zkušební doba jim umožňuje operativně změnit zaměstnání, jestliže neodpovídá jejich požadavkům.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí