Poradna: Změna pojišťovny v důchodu

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Božena: Jsem v důchodu, nejsem spokojená se svojí zdravotní pojišťovnou. Mohu se přihlásit u jiné, když jsem důchodkyně?

Všichni občané s trvalým pobytem na území České republiky jsou zdravotně pojištěni u jedné ze zdravotních pojišťoven působících na trhu, přičemž jedním ze základních práv každého pojištěnce je možnost změny zdravotní pojišťovny. Přiznáním starobního důchodu jste samozřejmě nepřišla o možnost změny zdravotní pojišťovny. Změnit zdravotní pojišťovnu však nelze libovolně, ale pouze v zákonných termínech.

Nejdříve od 1. ledna 2023

Změnit zdravotní pojišťovnu je možné pouze jednou za 12 kalendářních měsíců, přičemž termíny pro změnu zdravotní pojišťovny jsou od 1. 1. nebo od 1. 7. Přihlášku k nové zdravotní pojišťovně je přitom nutné podat nejméně tři měsíce před nejbližším termínem. To znamená, že změnit zdravotní pojišťovnu od 1. 7. 2022 již nemůžete. Váš nejbližší termín pro změnu zdravotní pojišťovny je až od 1. ledna příštího roku, přičemž přihlášku k nové zdravotní pojišťovně musíte podat od 1. 7. do 30. 9. 2022. Na promyšlení, u které jiné zdravotní pojišťovny se přihlásit máte tedy dostatek času.

Osobně nebo online

Podat přihlášku ke zdravotní pojišťovně můžete osobně na pobočce nebo i elektronicky. Základním dokladem pro změnu zdravotní pojišťovny ve Vašem případě bude jen občanský průkaz. Podání žádosti o změnu zdravotní pojišťovny je bez poplatku.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí