Invalidní důchod I. a II. stupně není náhradní dobou pojištění

štítek Penze přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

S ohledem na budoucí výpočet starobního důchodu je pro příjemce invalidního důchodu prvního a druhého stupně vhodné pracovat a odvádět sociální pojištění.

Jako náhradní doba pojištění pro výpočet starobního důchodu se hodnotí pouze doba pobírání invalidního důchodu třetího stupně. Doba pobírání invalidního důchodu prvního a druhého stupně se jako náhradní doba pojištění nezapočítává. Pro budoucí výpočet starobního důchodu je tedy pro příjemce invalidního důchodu prvního a druhého stupně dobré pracovat a z příjmu odvádět sociální pojištění. Celková získaná doba pojištění ovlivňuje měsíční částku starobního důchodu více, než by řada žadatelů o starobní důchod očekávala.

Příklad) Práce na zkrácený úvazek

Pan Jan má přiznaný invalidní důchod prvního stupně a nyní začal pracovat na zkrácený úvazek za 30000 Kč měsíčně. Z hrubé mzdy je panu Janovi sráženo sociální pojištění, a proto se mu odpracovaná doba na zkrácený úvazek bude standardně hodnotit pro výpočet budoucího starobního důchodu. Odpracovaný rok na zkrácený úvazek se do doby pojištění započítává stejně jako odpracovaný rok na plný úvazek.

Odchodem do starobního důchodu si nelze pohoršit

Příjemci invalidního důchodu nemusí mít strach, že si odchodem do starobního důchodu finančně pohorší. V případě, že vyjde starobní důchod nižší, než je pobíraný invalidní důchod, tak se nadále pobírá přiznaný invalidní důchod, který se následně v 65 letech „přetransformuje“ na starobní důchod ve stejné výši.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí