Přivýdělek v invalidním důchodu

štítek Penze přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Invalidní důchodci jsou ve výkonu výdělečné činnosti omezeni jenom svým zdravotním stavem, výše jejich výdělku není limitována a nemá vliv na pobíraný invalidní důchod.

Příjemci invalidního důchodu mohou pracovat na pracovní smlouvu nebo některou z pracovních dohod, ale mohou rovněž podnikat. Měsíční příjem invalidních důchodců není nijak zastropován.

Pracovní dohody

Často si invalidní důchodci přivydělávají ke svému invalidnímu důchodu na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti. V případě práce na dohodu o provedení práce se neplatí sociální pojištění a zdravotní pojištění, když je hrubá měsíční odměna 10000 Kč a méně. Z dohody o pracovní činnosti se neplatí sociální a zdravotní pojištění, když je hrubá měsíční odměna 3499 Kč a méně.

Zdanění invalidních důchodců

Z hrubé mzdy odvádí invalidní důchodci daň z příjmu, sociální pojištění a zdravotní pojištění, stejně tak z odměny z pracovních dohod nad limit. Při výpočtu daně z příjmu fyzických osob uplatní pracující invalidní důchodci slevu na poplatníka ve výši 2570 Kč a slevu na invaliditu. Invalidní důchodci prvního a druhého stupně mají nárok na slevu na invaliditu ve výši 210 Kč a invalidní důchodci třetího stupně v částce 420 Kč.

  • Invalidní důchodci prvního a druhého stupně neplatí nic na dani z příjmu až do hrubé mzdy nebo hrubé odměny ve výši 18500 Kč.
  • Invalidní důchodci třetího stupně neplatí nic na dani z příjmu až do hrubé mzdy nebo hrubé odměny ve výši 19900 Kč.

Daňový bonus v invalidním důchodu

Pokud jsou uplatněny další daňové slevy (např. daňové zvýhodnění na děti), potom je limit pro neplacení daně z příjmu ještě vyšší. I zaměstnanci v invalidním důchodu mohou obdržet daňový bonus, jestliže je daňové zvýhodnění na děti vyšší než vypočtená daň z příjmu.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí