Jak reagovaly trhy na prohlášení Ruska o snížení vojenské aktivity na Ukrajině?

štítky Investice Politika čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Rusko oznámilo, že 29. března 2022 dosáhlo svých vojenských cílů a od nynějška chce svoji válečnou aktivitu na Ukrajině snižovat. Samozřejmě to ještě neznamená konec války nebo mírovou dohodu, ale trhy už na tuto zprávu silně zareagovaly.

Reakce akcií

Není překvapením, že světové indexy odpověděly pozitivně. Burzy v zámoří rostly až ke 2 %. Ty evropské, které jsou na dění na Ukrajině mnohem citlivější, stoupaly ještě strměji, a to téměř o 3 %. Skokanem po ruském oznámení byla francouzská automobilka Renault, která vlastní ruskou značku Lada a je jedničkou na ruském automobilovém trhu. Akcie Renaultu si připsala 11,6 % za jeden den. Avšak i po tak strmém růstu se nyní prodává okolo 25,5 eura za kus, přičemž před ruskou invazí se cena pohybovala nad 35 euro. Od původních hodnot jsme tedy stále daleko.

Změna letošní tendence

Příklad Renaultu ukazuje, že i když přijdou dobré zprávy a akcie vystřelí nahoru, nedostáváme se ještě na úrovně z počátku letoška. Od začátku roku i se započtením současného růstu klesly americké a evropské burzy v průměru o 5 až 8 %. Návrat do původních hodnot by tak byl možný, jen pokud se na Ukrajině opravdu uzavřel mír. Nesmíme ovšem zapomínat, že i kdyby k tomu v blízké době došlo, světové trhy mají své další velké vnitřní problémy, jako je inflace a začátek fáze zvedání úrokových sazeb.

Pokles cen komodit

Kde však můžeme být svědky opravdové změny trendu, jsou ceny komodit. Komoditní trhy počítaly s nejhoršími možnými scénáři, proto ceny například obilí nebo niklu vystřelily do astronomických výšin. Ty nyní začínají svůj pomalý sestup, a to včetně ropy. Z poklesu její ceny se však neradujme předčasně, protože ji netvoří pouze dění na Ukrajině. Připisuje se především novým koronavirovým lockdownům v Číně, kde se nyní uzavírají jednotlivé čtvrtě města Šanghaj. Cena ropy bude následně vysoká, protože v důsledku inflace rostou náklady na její těžbu.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí