Poradna: Budu mít mateřskou i na druhé dítě?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Leona: Nyní jsem na rodičovské dovolené s dcerou, která měla dva roky a nyní jsem těhotná. Jak to budu mít s mateřskou u druhého dítěte?

Pokud Vám nyní během pobírání rodičovského příspěvku na dceru trvá pracovní poměr, ve kterém čerpáte rodičovskou dovolenou, potom budete mít nárok na mateřskou i na druhé dítě. Mateřskou budete pobírat od osmého až šestého týdne před očekávaným dnem porodu po standardní dobu 28 týdnů.

Mateřská nebude nižší

V případě, že jste během pobírání rodičovského příspěvku měla nulový příjem podléhající sociálnímu pojištění, potom tato skutečnost nebude mít negativní vliv na měsíční výši Vaší mateřské. Vzhledem k tomu, že Vám vznikne nárok na mateřskou ze stejného zaměstnání a do 4 let věku předchozího dítěte, potom platí zákonné ustanovení, že mateřská se nemůže počítat z nižšího vyměřovacího základu než na předchozí dítě.

Rodičovský příspěvek po skončení mateřské

Po uplynutí mateřské budete i na druhé dítě pobírat rodičovský příspěvek, jehož souhrnná částka činí 300 tisíc korun. Na doplnění uvádím, že dle § 53, písmena d) jste během čerpání mateřské dovolené a rodičovské dovolené v ochranné lhůtě, kdy nemůžete obdržet výpověď od zaměstnavatele (neplatí pouze pro speciální případy jako je zrušení zaměstnavatele).

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí