Jaká je částka rodičovského příspěvku

štítek Pojištění přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Nárok na rodičovský příspěvek mají, na rozdíl od mateřské, všechny maminky (tatínci). Souhrnná částka rodičovského příspěvku je stejná, dosahované příjmy nebo zaplacené daně nemají na jeho výši vliv.

Rodičovský příspěvek náleží nejdéle do 4 let věku dítěte a jeho souhrnná částka je 300000 Kč (při péče o dvojčata, trojčata… potom 450000 Kč), přičemž rodiče mají možnost volby délky pobírání rodičovského příspěvku. Při kratší době pobírání rodičovského příspěvku je jeho měsíční částka vyšší.

Volba měsíční částky

Když má alespoň jeden z rodičů rozhodný příjem ve výši 70 % 30násobku denního vyměřovacího základu vyšší než 10000 Kč, potom lze volit měsíční částku až do této výše. Pokud nemůže ani jeden z rodičů doložit rozhodný příjem zakládající účast na pojistném, potom si lze při volbě výše rodičovského příspěvku nastavit měsíční částku maximálně 10000 Kč (u vícerčat 15000 Kč).

Praktický příklad

Paní Hana má průměrnou mzdu 41500 Kč, denní vyměřovací základ činí tedy 1364 Kč. 70 % 30násobku denního vyměřovacího základu je 28644 Kč. Paní Hana si tedy může zvolit délku v rozsahu 20 měsíců a měsíční rodičovský příspěvek bude 15000 Kč.

Rodičovská dovolená

Nárok na rodičovskou dovolenou, která navazuje na mateřskou dovolenou, je upraven v zákoníku práce. Matce dítěte náleží rodičovská dovolená po skončení mateřské dovolené a otci od narození dítěte. Rodičovská dovolená náleží v rozsahu, v jakém si zaměstnanec požádá, nejdéle však do tří let věku dítěte. V praxi není ničím neobvyklým, že se čerpá např. tříletá rodičovská dovolená a rodičovský příspěvek se čerpá dva roky, tento systém je možný. Některé maminky totiž předpokládají, že během třetího roku si na rodičovské dovolené přivydělají, např. na některou z pracovních dohod a v prvních dvou letech chtějí mít vyšší příjem (např. z důvodu splácení hypotéky).

Petr Gola

Další články k tématu Peníze na děti

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí