Poradna: Mám nárok na slevu na manželku?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Zdeněk: S manželkou se nám narodil v dubnu syn, manželka je tedy nyní se synem doma. Můžu v daňovém přiznání uvést slevu na manželku?

Vypočtenou daň z příjmu za rok 2021 je možné snížit o slevu na manželku, která činí 24840 Kč, v případě, že je manželka držitelkou průkazu ZTP/P tak ve dvojnásobné výši, ale pouze za předpokladu, že vlastní roční rozhodné příjmy manželky nebyly vyšší než 68 tisíc Kč.

Nárok na slevu na manželku tedy máte pouze v případě, že Vaše manželka neměla vlastní roční příjem nad zákonný limit.

Mateřská se do příjmů počítá?

Do vlastních rozhodných příjmů manželky se počítají všechny příjmy mimo příjmy, které jsou přímo uvedeny v zákoně o dani z příjmu. Mezi nehodnocené příjmy mimo jiné patří dávky státní sociální podpory, mezi které patří i právě rodičovský příspěvek. Mateřská (peněžitý příspěvek v mateřství) se však do rozhodných příjmů počítá.

Doba pobírání mateřské

Váš nárok na slevu na manželku tedy zejména ovlivňuje skutečnost, zdali Vaše manželka čerpala před rodičovským příspěvkem mateřskou a v jaké výši. Obdržená mateřská se totiž počítá do limitu. Při splnění zákonných podmínek se mateřská pobírá 28 týdnů, přičemž se mateřská začíná čerpat osm až šest týdnů před očekávaným dnem porodu.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí