Poradna: Budu platit daňové zálohy?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Rostislav: V roce 2021 se mi v podnikání dařilo a roční daň z příjmu činí 38400 Kč, což je více než minulých letech, kdy jsem nemusel platit daňové zálohy. Jak to bude letos?

Kdy a za jakých podmínek vzniká povinnost platit zálohy na dani z příjmu je legislativou upraveno v § 38a zákonu o dani z příjmu, kde je mimo jiné uvedeno, že zálohy na dani z příjmu neplatí daňový poplatník, který měl poslední známou daňovou povinnost nižší než 30000 Kč. Vzhledem k tomu, že jste za rok 2021 tento limit překročil, tak již budete platit zálohy na dani z příjmu.

Pololetní platba

Daňoví poplatníci, kteří mají daňovou povinnost vyšší než 30000 Kč a nižší než 150000 Kč, platí zálohy na dani z příjmu pololetně, což je i Váš případ. Zálohy jsou v takových případech splatné do 15. června a do 15. prosince.

Výše pololetní zálohy

Každá pololetní záloha je ve výši 40 % poslední daňové povinnosti. Ve Vašem případě budou tedy dvě pololetní zálohy činit 15400 Kč (38400 Kč × 40 %, zaokrouhleno). Zaplacené daňové zálohy Vám následně sníží daňovou povinnost za rok 2022 a budete je uvádět do daňového přiznání.

Daňová vratka

V případě, že zaplatíte na daňových zálohách více, než bude činit Vaše roční daňová povinnost za rok 2022, potom obdržíte po podaném daňovém přiznání daňovou vratku právě ve výši rozdílu mezi zaplacenými zálohami a vypočtenou daní z příjmů za rok 2022.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí