Poradna: Platba zdravotního pojištění za dceru

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Pavel: Dcera studuje v magisterském studiu na VŠ a žádný jiný příjem nemá. V prosinci měla 26 let a prý za ní musíme platit zdravotní pojištění? To skutečně neplatí za studenty zdravotní pojištění stát?

Každý občan s trvalým pobytem v Česku musí být zdravotně pojištěn u jedné ze sedmi zdravotních pojišťoven na trhu. U příslušné zdravotní pojišťovny je přitom každý pojištěnec veden v jedné z kategorií, a sice jako zaměstnanec, OSVČ, státní pojištěnec nebo osoba bez zdanitelných příjmů.

Státním pojištěncem není každý, kdo nemá příjem

Za státní pojištěnce platí zdravotní pojištění stát. Za státní pojištěnce se přitom považují i studenti, ale pouze do 26 let. Výjimka platí pro doktorandy. Starší studenti, kteří nejsou současně zaměstnanci nebo osoby bez zdanitelných příjmů, jsou v registru příslušné zdravotní pojišťovny automaticky vedeni jako OBZP (osoby bez zdanitelných příjmů).

Výše pojistného u OBZP

Za každý měsíc, kdy po celou dobu trvají skutečnosti evidence jako OBZP, je nutno platit zdravotní pojištění ve výši 13,5 % z minimální mzdy. V roce 2022 tedy v částce 2187 Kč (13,5 % z 16200 Kč). Platbu zdravotního pojištění je tedy nutno poslat na účet zdravotní pojišťovny do 8. dne následujícího měsíce.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí