Kolik si lze vydělat v invalidním důchodu?

štítky Penze Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Zejména invalidní důchodci prvního a druhého stupně by měli během pobírání invalidního důchodu pracovat. Jaké jsou možnosti?

Mezi náhradní dobu pojištění pro výpočet starobního důchodu se hodnotí pouze doba pobírání invalidního důchodu třetího stupně. Doba pobírání invalidního důchodu prvního a druhého stupně se jako náhradní doba pojištění nezapočítává. S ohledem na budoucí výpočet starobního důchodu je tedy pro příjemce invalidního důchodu prvního a druhého stupně vhodné vykonávat výdělečnou činnost zakládající účast na nemocenském pojištění.

Daňové slevy

Vyjít pouze s invalidním důchodem prvního a druhého stupně je velmi složité, pro příjemce invalidního důchodu je tedy práce odpovídající jejich zdravotnímu stavu téměř nutností, aby jejich životní úroveň oproti stavu před invaliditou nepoklesla příliš vysoko. Zaměstnaní invalidní důchodci mají nárok na slevu na poplatníka, stejně jako ostatní zaměstnanci, která v roce 2022 činí 2570 Kč. Zaměstnanci pobírající invalidní důchod prvního a druhého stupně mají ještě nárok na slevu na invaliditu ve výši 210 Kč měsíčně a zaměstnanci pobírající invalidní důchod třetího stupně mají nárok na slevu na invaliditu ve výši 420 Kč.

Zkrácený úvazek je lepší než DPP

Z dohody o provedení práce se neplatí sociální pojištění, když je hrubá měsíční odměna 10000 Kč a méně. Ze zkráceného úvazku se sociální pojištění vždy platí. S ohledem na budoucí výpočet starobního důchodu je pro příjemce invalidního důchodu vhodnější práce na zkrácený úvazek než na dohodu o provedení práce.

Hodinová minimální mzda

Invalidní důchodci mohou mít libovolně vysoký příjem. Odborníci pobírající invalidní důchod mohou mít i nadstandardní mzdu podléhající dokonce zvýšené 23% daňové sazbě. Přiznání invalidního důchodu není rovněž důvodem, proč by mohli být zaměstnanci pobírající invalidní důchod hodinovou mzdu nižší než minimální mzda. V roce 2022 činí hodinová minimální mzda 96,40 Kč a platí i pro práci na některou z pracovních dohod nebo zkrácený úvazek.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí