Jak je to s termínem výplaty důchodu?

štítek Penze přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Státní důchody nejsou v Česku vypláceny v jeden konkrétní den, přičemž termín se může v některých měsících během roku z důvodu státních svátků změnit.

Výplata důchodu v Česku je v sudé dny od 2. do 24. dne v měsíci, přičemž se důchody vyplácejí dopředu. Vzhledem k velkému množství vyplácených státních důchodů by nebylo možné vyplácet všechny důchody v jeden den.

Změna výplaty důchodu

Penzisté, kteří mají splatnost důchodu 24. dne v měsíci, obdrží z důvodu letošních Vánoc státní důchod dříve, a sice 23. prosince. Důchodci mající splatnost 2. ledna obdrží státní důchod později, a to 4. ledna.

Nechejte si zasílat důchod na účet

Naprostá většina občanů, kteří aktuálně odchází do důchodu, volí výplatu důchodu na bankovní účet. Tato varianta je po všech stránkách nejvýhodnější. Z účtu si lze peníze vybírat dle vlastní úvahy a odpadá situace, kdy penzisté musí nosit vyšší obnos, tak jako je tomu v případě dostávání důchodu na poštu. Důchod je možné si taky nechat zasílat na poštu. V případě, že připadne splatnost důchodu na sobotu, potom bývá vyplacen v pátek. Jestliže připadne splatnost důchodu na neděli, tak je důchod vyplacen v pondělí. Výplata důchod na poštu není zadarmo a v letošním roce činí 29 Kč a hradí ji příjemce důchodu.

Jak dlouho leží důchod na poště?

Pošta vyplatí státní důchod nejdéle za tři měsíční splátky, následně se vrací důchod na ČSSZ a poté si musí penzista podat žádost o uvolnění důchodu. Uživatelsky nejjednodušší a finančně nejlevnější je rozhodně zasílání důchodu na účet.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí