Poradna: Narození dítěte a otcovská

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Lukáš: V polovině ledna očekáváme s manželkou narození našeho prvního dítěte. Slyšel jsem, že tatínci mají nárok na otcovskou. Můžete mi napsat, jak to je?

Abyste měl nárok na otcovskou, potom musíte splnit podmínku účasti na nemocenském pojištění, což je v praxi nejčastěji práce na pracovní smlouvu nebo u OSVČ účast na dobrovolném nemocenském pojištění alespoň po dobu 3 měsíců bezprostředně předcházejících dni nástupu na otcovskou.

Příznivá změna = dvoutýdenní otcovská

Pro rok 2022 dochází pro mladé rodiny k pozitivní změně, a sice prodloužení nároku na otcovskou. Oproti situaci v roce 2021 budete tedy pobírat otcovskou dva týdny. O týden déle budete tedy moci být s Vaší manželkou a novorozencem.

Nástup na otcovskou si určíte sám

Otcovskou budete moci čerpat kdykoliv v období prvních šesti týdnů od narození dítěte, záleží na Vašem výběru. Měsíční částka otcovské není pro všechny stejná. Jako u ostatních nemocenských dávek záleží na dosahovaném předchozím příjmu. Rozhodným příjmem pro výpočet otcovské je příjem za 12 předcházejících kalendářních měsíců. Čím vyšší rozhodné příjmy, tím vyšší otcovská.

Souběh s mateřskou

Během dvou týdnů čerpání otcovské bude samozřejmě i nadále pobírat Vaše manželka mateřskou (peněžitý příspěvek v mateřství), pokud splnila zákonné podmínky pro její přiznání. Přiznaná částka otcovské nebude mít vliv na mateřskou ani na následný rodičovský příspěvek.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí