Poradna: Partnerka bez příjmu a daně

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Vladimír: Partnerka pečuje na rodičovské dovolené o naši dceru, žijeme pouze z mého platu. Můžu si alespoň nějak snížit daně?

V dotazu nepíšete, zdali jste zaměstnanec nebo OSVČ, takže odpovím obecněji. V ročním zúčtování daně nebo v daňovém přiznání můžete samozřejmě uplatnit daňové zvýhodnění na dceru. Jestliže se Vaše dcera narodila již v roce 2020 a dříve, potom uplatníte daňové zvýhodnění v plné roční částce 15204 Kč.

Daňové zvýhodnění na dítě může uplatnit vždy pouze jeden z rodičů. Vzhledem k tomu, že Vaše partnerka je na rodičovské dovolené a pobírá pouze rodičovský příspěvek, tak nemá rozhodné příjmy, pro které by daňové zvýhodnění na dceru uplatnila. Daňové zvýhodnění na dceru uplatňujete Vy. Jestliže jste zaměstnanec, tak můžete již měsíčně v poměrné výši, potřeba je nárok na daňové zvýhodnění mzdové účetní doložit (rodným listem dítěte a prohlášením, že daňové zvýhodnění uplatňujete pouze Vy).

Nárok na daňový bonus

Daňové zvýhodnění snižuje přímo roční vypočtenou daň z příjmu. V případě, že je daňové zvýhodnění vyšší než vypočtená daň z příjmu, potom vzniká dokonce nárok na daňový bonus, a to právě ve výši rozdílu mezi daňovým zvýhodněním a vypočtenou daní z příjmů.

Sleva na manželku Vám nenáleží

U manželských párů, kde druhý z manželů má vlastní rozhodné roční příjmy nepřekračující 68 tisíc Kč, může druhý z manželů uplatnit ještě v ročním zúčtování daně nebo v daňovém přiznání slevu na manželku (manžela) ve výši 24840 Kč. Protože jste však s partnerkou nevstoupili do svazku manželského, tak tuto slevu uplatnit nemůžete, i když Vaše partnerka nemá vlastní rozhodné příjmy vyšší než 68 tisíc Kč (rodičovský příspěvek se do limitu nepočítá).

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí