Poradna: Inzerovaná mzda

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Monika: Po skončení střední školy jsem měla několik měsíců brigády v zahraničí, nyní si hledám první zaměstnání. Spočítala jsem si, že bych potřebovala alespoň 22 tisíc, jak vysokou mzdu mám v inzerátech hledat?

Zaměstnavatelé nabízí hrubou mzdu, tedy částku před zdaněním. Zaměstnance pochopitelně, tak jako Vás, nejvíce zajímá čistá mzda – tedy částka, která se dostane na bankovní účet a lze si za ni kupovat zboží a služby.

Uvádí se hrubá mzda

Dva zaměstnanci mohou mít čistou mzdu při stejné hrubé mzdě rozdílnou o tisícikoruny, proto zaměstnavatelé nabízí hrubou mzdu, neboť předem nemohou vědět, jaké daňové slevy bude zaměstnanec při výpočtu čisté mzdy uplatňovat.

Daně ze mzdy

Z hrubé mzdy je zaměstnanci sraženo sociální pojištění (6,5 % z hrubé mzdy), zdravotní pojištění (4,5 % z hrubé mzda) a daň z příjmu. Sazby daně z příjmu v Česku jsou 15 % a 23 % z hrubé mzdy, ve Vašem případě se bude odvádět jen 15% sazba daně z příjmu. Při výpočtu daně z příjmu se však uplatňují daňové slevy. Každý zaměstnanec s podepsaným prohlášením k dani má nárok na slevu na poplatníka (v roce 2022 v částce 2570 Kč). Dalšími daňovými slevami jsou např.: na studenta, na invaliditu, na průkaz ZTP/P a dále je možné uplatňovat daňové zvýhodnění na děti.

Praktický výpočet

Dle uváděných údajů předpokládám, že budete při výpočtu čisté mzdy uplatňovat pouze právě základní daňovou slevu na poplatníka. V takovém případě by činila čistá mzda na účet 22004 Kč při hrubé mzdě 26270 Kč. Abyste měla čistou mzdu alespoň 22 tisíc, tak budete potřebovat mít hrubou mzdu 26270 Kč a více.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí