Poradna: Může mít důchodce dvě práce?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Markéta: Jsem ve starobním důchodu a mám dvě pracovní nabídky na zkrácený úvazek, uvažovala jsem, že bych dočasně vzala obě. Je to možné?

V řádném důchodovém věku nejsou žádná omezení ohledně výše příjmu nebo typu pracovního úvazku. Legislativou tedy nejste nijak omezena a můžete pracovat i pro dva zaměstnavatele současně. Můžete pracovat na standardní pracovní smlouvu, dohodu o pracovní činnosti nebo dohodu o provedení práce.

Podpis prohlášení k dani pouze u jednoho zaměstnavatele

I starobní důchodci mají při výpočtu čisté mzdy nebo čisté odměny nárok na slevu na poplatníka. V roce 2022 činí měsíční sleva na poplatníka 2570 Kč. Při práci pro dva zaměstnavatele současně je však možné základní slevu na poplatníka, která snižuje přímo vypočtenou daň z příjmu, uplatnit pouze u jednoho z nich. Vhodné je mít podepsáno prohlášení k dani (růžový formulář) a uplatňovat slevu na poplatníku u zaměstnavatele, kde je vyšší hrubá mzda nebo hrubá odměna.

Nutnost podat daňové přiznání

Při práci pro dva zaměstnavatele současně, kdy Vám bude z obou zaměstnání odváděna zálohová daň z příjmu, si však budete muset za příslušný rok sama podat daňové přiznání. Žádný ze zaměstnavatelů nebude moci za Vás provést roční zúčtování daně. Povinnost podat daňové přiznání mají za příslušný rok i zaměstnanci, kteří pracují pro dva zaměstnavatele současně (při odvodu zálohové daně z obou zaměstnání) pouze v jednom měsíci v daném roce.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí