Poradna: Podmínky čerpání předdůchodu

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Josef: Brzy mi bude 60 let a končí mi penzijní připojištění. V současné době jsem v evidenci uchazečů o zaměstnání ale vzhledem ke zdravotním problémům práci již přijmout nemohu. Proto uvažuji o předdůchodu. Jaký postup a v jakém časovém předstihu mám zvolit?

Do předdůchodu je možné odejít nejdříve 5 let před dosažením řádného důchodového věku, tuto podmínku tedy dle zaslaných informací splňujete. Dále smlouva musí trvat alespoň 60 měsíců, hodnotí se však i spoření na smlouvu o penzijním připojištění, takže tuto podmínku rovněž splňujete.

Minimální částka úspor

V předdůchodu jsou čerpány vlastní naspořené peníze v doplňkovém penzijním spoření, přičemž pro možnost čerpání předdůchodu musí měsíční částka činit alespoň 30 % průměrné mzdy, v roce 2021 částku 10384 Kč. Minimálně je možné předdůchod čerpat dva roky. Celková minimálně našetřená částka na smlouvě tedy závisí na délce čerpání předdůchodu.

Převedení smlouvy

Vzhledem k tomu, že nyní máte smlouvu o penzijním připojištění, ze které nelze předdůchod čerpat, tak musíte nejdříve smlouvu převést do doplňkového penzijního spoření. Jedná se o jednoduchou administrativní záležitost, penzijní společnosti pro to mají formulář. O čerpání předdůchodu je následně nutné si požádat na předepsaném formuláři, přičemž podpis musí být ověřen. Pravidelná výplata předdůchodu je následně nejdříve zpravidla koncem následujícího měsíce po doručení žádosti penzijní společnosti.

V předdůchodu si lze přivydělat

Na doplnění uvádím, že pobírání předdůchodu nebrání případnému přivýdělku nebo případnému odchodu do předčasného důchodu. Dále je nutné pobírání předdůchodu oznámit příslušné zdravotní pojišťovně, neboť za předdůchodce platí zdravotní pojištění stát.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí