Částka paušální daně v roce 2022

štítky Daně Pojištění přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Daňovou novinkou roku 2021 pro OSVČ byla možnost platit všechny daňové platby jednou částkou. Jak se zvyšuje paušální daň pro rok 2022?

Výhodou vstupu do režimu paušální daně je skutečnost, že v jedné daňové platbě jsou zahrnuty odvody na dani z příjmu fyzických osob, sociálním pojištění a zdravotním pojištění. Veškerá povinná daňová administrativa se tak snižuje na naprosté minimum. Paušální daň však mohou v praxi využít pouze OSVČ s ročním příjmem do miliónu korun, které nejsou plátcem DPH.

Systém paušální daně

V měsíční částce paušální daně jsou již zahrnuty veškeré platby, proto nelze již využít žádné daňové slevy nebo odpočty, a to ani daňové zvýhodnění na děti. OSVČ plnící si daňové povinnosti formou paušální daně tedy nemohou obdržet daňový bonus. Zejména OSVČ, které si nesnižují daňové povinnosti o žádné odpočty a slevy mohou díky účasti na paušální dani i ušetřit, a přitom mít mnohem více času na vlastní byznys. Režim paušální daně přináší jistotu ohledně daňových plateb a eliminuje riziko chyby.

Měsíční částka 5994 Kč

V roce 2021 činí měsíční daňová platba při účasti na paušální daně 5469 Kč, v roce 2022 to bude již 5994 Kč. V souhrnné částce paušální daně je totiž zahrnuta platba daně z příjmu fyzických osob ve výši 100 Kč, minimální zdravotní pojištění a 1,15násobek minimálního sociálního pojištění. Právě minimální odvody na sociálním pojištění při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti se meziročně zvýšily.

  • Minimální záloha na zdravotním pojištění se meziročně zvýšila z 2393 Kč na 2627 Kč a minimálního záloha na sociálním pojištění se zvýšila z 2588 Kč na 2841 Kč.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí