Ochranná lhůta pro nemocenské dávky

štítky Penze Pojištění přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Zaměstnanci mají během trvání pracovní smlouvy nárok na nemocenské dávky, po skončení zaměstnání však pouze při nástupu na nemocenskou či mateřskou během ochranné lhůty.

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Z hrubé mzdy ze zaměstnání se vždy odvádí sociální pojištění. I z hrubé mzdy na zkrácený úvazek se vždy platí sociální pojištění, bez ohledu na částku hrubé mzdy. Při práci na zkrácený úvazek může být hrubá měsíční mzda nižší než měsíční minimální mzda, neboť měsíční minimální mzda ve výši 15200 Kč v roce 2021 platí pro práci na plný úvazek. I když je tedy hrubá mzda ze zkráceného úvazku např. 14000 Kč, tak se z hrubé mzdy platí sociální pojištění a taková práce zakládá účast na nemocenském pojištění.

Skončení zaměstnání a ochranná lhůta

Po skončení zaměstnání vzniká nárok na nemocenskou nebo mateřskou, pokud dojde k nástupu v ochranné lhůtě, která činí:

  • 7 dní pro čerpání nemocenské (nemocenská ale náleží až od 15. kalendářního dne, v prvních 14 dnech vyplácí zaměstnavatel náhradu mzdy, na kterou po skončení zaměstnání nárok nevzniká)
  • 180 dní pro čerpání mateřské (pro nárok musí být splněna podmínka i minimální doby pojištění v rozsahu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech)

Dobrovolné důchodové pojištění

Občané, kteří nemají aktivní příjmy a nesplňují podmínku některé náhradní doby pojištění, si mohou platit s ohledem na budoucí důchodové nároky dobrovolné důchodové pojištění. Zpětná účast na dobrovolném důchodovém pojištění je legislativou omezena, proto je vhodné na důchodovou budoucnost pamatovat včas. Minimální měsíční dobrovolné důchodové pojištění placené v roce 2021 činí 2482 Kč.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Další články k tématu Sociální pojištění

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí