Poradna: Narození dítěte a daňové zvýhodnění

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Lukáš: Narodila se nám s manželkou 16. září dcera, je to naše první dítě. Pracuji na hlavní pracovní poměr, kdy a jak uplatním slevu na dítě?

Daňové zvýhodnění na dítě může uplatnit vždy pouze jeden z rodičů. Zaměstnanec uplatňuje daňové zvýhodnění u zaměstnavatele při výpočtu čisté měsíční mzdy. Na první dítě činí daňové zvýhodnění 1267 Kč za každý měsíc.

Daňové zvýhodnění již za září

Poprvé je možné daňové zvýhodnění uplatnit za měsíc, ve kterém se dítě narodilo, bez ohledu na to, ve kterém dni daného měsíce. Již při výpočtu čisté mzdy za září budete mít tedy nárok na daňové zvýhodnění na dceru. V říjnu, kdy obdržíte na účet výplatu za září, budete mít tedy poprvé vyšší čistý příjem. Mzdové účetní však musíte doručit kopii rodného listu dcery a čestné prohlášení manželky, že daňové zvýhodnění neuplatňuje. Automaticky sama od sebe Vám mzdová účetní nemůže daňové zvýhodnění uplatňovat.

Pro rok 2022 se částka nemění

O částku 1267 Kč zaplatíte díky uplatněnému daňovému zvýhodnění na dceru méně na dani z příjmu fyzických osob v roce 2021 i v roce 2022. K žádné změně pro příští rok nedochází. Daňové zvýhodnění na dceru Vám však nesníží vypočtené sociální pojištění a zdravotní pojištění. Veškeré daňové slevy a daňové odpočty ovlivňují „pouze“výpočet daně z příjmu fyzických osob.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí