Poradna: Smlouva na dobu určitou a mateřská

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Poradna: Pracuji na smlouvu na dobu určitou a s přítelem plánujeme rodinu. Budu mít nárok na mateřskou, i když mi např. skončí potom smlouva?

Pro přiznání peněžitého příspěvku v mateřství (mateřské) je nutné splnit dvě zákonné podmínky, a sice získat dobu pojištění alespoň v rozsahu 270 dní v posledních dvou letech před nástupem na mateřskou a současně v den nástupu na mateřskou musí být splněna účast na pojištění.

Platba sociálního pojištění

Přestože aktuálně pracujete na smlouvu na dobu určitou, tak je Vám z hrubé mzdy zaměstnavatelem odváděno sociální pojištění a rovněž Váš zaměstnavatel za Vás sociální pojištění platí. Splňujete podmínku účasti na pojištění. Podmínka účasti na pojištění je splněna i v případě, že dojde k nástupu na mateřskou ve 180denní ochranné lhůtě po skončení zaměstnání. Ochranná lhůta se přitom vztahuje na práci konanou na smlouvu na dobu neurčitou i na smlouvu na dobu určitou.

Žádný negativní vliv

Samotná práce na smlouvu dobu určitou tedy neznamená nějaká omezení nebo znevýhodnění při výpočtu mateřské. Odpracovaná doba na smlouvu na dobu určitou se Vám bude hodnotit do potřebné minimální doby pojištění a případná ochranná lhůta pro čerpání mateřské po skončení zaměstnání se vztahuje i na práci konanou na základě pracovní smlouvy na dobu určitou. Výše mateřské se následně vypočítává z rozhodných příjmů, tj. dosahované mzdy, přičemž práce na smlouvu na dobu určitou nehraje roli.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí