Poradna: Koupě bytu a daň z nemovitých věcí

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Simona: Koupili jsme s manželem v srpnu byt. Kdy musíme odevzdat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí? Kdy se daň platí?

Daň z nemovitých věcí se platí každoročně, přičemž plátcem daně je vlastník nemovitosti, ve Vašem případě bytu, k 1. lednu daného roku. Pro rok 2021 tedy měl povinnost daň z nemovitých věcí ještě zaplatit bývalý majitel koupeného bytu. Pro rok 2022 již budete daň z nemovitých věcí platit vy s manželem.

Daňové přiznání do konce ledna

Při koupi bytu se daňové přiznání podává pouze jednou. Vy budete podávat daňové přiznání pro rok 2022, přičemž termín pro jeho odevzdání je do konce ledna 2022. Pokud dojde v dalších letech ke změně koeficientů pro výpočet daně z nemovitých věcí, tak Vám finanční úřad tuto daň sám přepočítá. U bytu ve společném jmění manželů stačí, když daňové přiznání podá jeden z manželů.

Splatnost daně je do konce května

Daň z nemovitých věcí pro rok 2022 budete muset zaplatit do konce května příštího roku. Finanční úřady zasílají pro platbu této daně poštovní poukázku. Na výši daně přitom nebude mít vliv, zdali v daném bytě budete s manželem přímo bydlet nebo budete byt pronajímat. Daň z nemovitých věcí musí platit vždy přímo majitelé.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí