Poradna: Mateřská a sleva na manželku

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Lucie: Pracovala jsem pouze prvních pár týdnů letošního roku, potom jsem čerpala mateřskou a nyní nastupuji na rodičovskou dovolenou. Má manžel nárok na daňovou slevu na mě?

Za celý kalendářní rok 2021 je možné v ročním zúčtování daně nebo v daňovém přiznání uplatnit slevu na manželku ve výši 24840 Kč (na držitelku průkazu ZTP/P ve dvojnásobné výši), podmínkou je, že vlastní příjem manželky nepřekročil hranici 68 tisíc Kč. Výše daňové slevy i příjmový limit se pro rok 2021 nezměnil.

Mateřská se do příjmu počítá

Dávky nemocenského pojištění, mezi které patří i peněžitý příspěvek v mateřství (mateřská), se do rozhodného příjmu počítají. Rodičovský příspěvek se již do limitu nepočítá. Za letošní rok si tedy manžel daňovou povinnost o slevu na Vás velmi pravděpodobně nesníží, neboť souhrnná mateřská za 28 týdnů a hrubá mzda za odpracované první týdny bude nejspíše vyšší než zákonný limit 68 tisíc Kč. Rozhodně je samozřejmě ale nutné si celkovou částku Vašich vlastních příjmů přepočítat, protože ji v dotazu nezmiňujete.

Situace za rok 2022

Pokud budete po celý rok 2022 pobírat pouze rodičovský příspěvek, potom si Váš manžel sníží za příští rok daňovou povinnost, neboť rodičovský příspěvek se jako dávka státní podpory do limitu nezapočítává. I během rodičovského příspěvku je možné si přivydělat, s ohledem na možnost uplatnění daňové slevy je vhodné počítat s tím, že i příjmy plynoucí z pracovních dohod se do vlastních příjmů počítají.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí