Poradna: Brigáda bez podepsaného prohlášení

štítek Poradna čtení na 2 minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Markéta: V červenci a srpnu mám jako studentka brigádu pro dva zaměstnavatele současně a ani u jednoho z nich jsem nepodepsala růžový papír, protože jsem si myslela, že nemůžu, když pracuji pro dva. Teď jsem zjistila, že platím každý měsíc v součtu vyšší daň z příjmu. Mohu dostat daň zpět?

Při výpočtu daně z příjmu fyzických osob má každý zaměstnanec nárok na uplatnění slevy na poplatníka ve výši 2320 Kč, studenti ještě mohou uplatnit slevu na studenta ve výši 335 Kč. Uvedené slevy přitom přímo snižují vypočtenou daň z příjmu.

Mzdová účetní však může daňové slevy při výpočtu čisté mzdy (čisté odměny) uplatnit pouze v případě, že je podepsáno prohlášení k dani (zmíněný růžový papír). Při práci pro více zaměstnavatelů současně však nelze mít prohlášení k dani podepsáno u všech zaměstnavatelů, prohlášení k dani je možné mít podepsáno pouze u jednoho zaměstnavatele. V žádné měsíci nelze uplatňovat některou z daňových slev vícekrát.

Obdržení zaplacené daně zpět

Vzhledem k tomu, že jste ani u jednoho zaměstnavatele nepodepsala prohlášení k dani, což je možné podepsat i při práci na některou z pracovních dohod, potom jste skutečně zaplatila na dani z příjmu v souhrnu více. O odvedenou daň z příjmu fyzických osob však nepřijdete, vše se vyrovná v daňovém přiznání. Pokud Vám byla v obou zaměstnáních odvedena zálohová daň z příjmu, tak stejně máte povinnost podat za rok 2021 daňové přiznání.

V daňovém přiznání uplatníte roční slevu na poplatníka v částce 27840 Kč a při splnění statusu studenta po celý rok 2021 i slevu na studenta v částce 4020 Kč. Z důvodu uplatnění těchto dvou daňových slev až do ročního daňového základu ve výši 212400 Kč je Vaše roční daňová povinnost nulová a veškerou odvedenou daň z příjmu z brigád obdržíte po podaném daňovém přiznání zpět. K vyplnění daňového přiznání budete potřebovat potvrzení o zdanitelných příjmů od obou zaměstnavatelů.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí