Hodinový limit u dohody o provedení práce

štítky Právo Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Práce na dohodu o provedení práce je legislativou omezena. Pro žádného zaměstnavatele nelze na základě dohody o provedení práce pracovat více než stanovený hodinový limit.

Zaměstnání na dohodu o provedení práce je vhodné pouze pro přivýdělek, neboť není možné pro zaměstnavatele odpracovat více než 300 hodin za kalendářní rok. Limit se posuzuje u každého zaměstnavatele zvlášť.

Praktický příklad

Paní Kateřina pracuje pro zaměstnavatele AB i zaměstnavatele XY na dohodu o provedení práce. U každého zaměstnavatele odpracuje za rok 2021 celkem 240 hodin. V obou zaměstnáních se tedy vejde do legislativního limitu.

Výše odměny není limitována

Zákoníkem práce je stanoven maximální počet hodin, který mohou zaměstnanci u zaměstnavatele na základě dohody o provedení práce odpracovat, ale není stanovena maximální výše hodinové mzdy. V praxi tedy mohou mít i zaměstnanci pracující na základě dohody o provedení práce nadstandardní mzdu.

Hodinová minimální mzda

I při práci na dohodu o provedení práce se na zaměstnance vztahují ustanovení ohledně minimální mzdy. V roce 2021 činí hodinová minimální mzdy 90,50 Kč. Zaměstnavatel tedy nemůže ani za práci na dohodu o provedení práce vyplatit zaměstnanci nižší hodinovou mzdu.

Omezení práce na DPČ

Rovněž práce na dohodu o pracovní činnosti je omezena, neboť zaměstnanec nemůže vykonávat práci v rozsahu překračujícím v průměru polovinu stanovené týdenní doby. Dohodu o pracovní činnosti může zaměstnavatel se zaměstnancem uzavřít, i když rozsah práce nebude přesahovat v daném roce 300 hodin.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí