Spolupracující osoba a sociální pojištění

štítek Pojištění čtení na 2 minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

V praxi některým OSVČ pomáhá druhý z manželů. Pro daňové účely se jedná o spolupráci. Jak to mají s platbou sociálního pojištění spolupracující osoby?

Spolupracující osoba je pro účely placení sociálního pojištění považována rovněž za OSVČ. Výpočet sociálního pojištění se v takovém případě liší, zdali je vykonávána hlavní nebo vedlejší samostatná výdělečná činnost. O vedlejší činnost se v praxi nejčastěji jedná, pokud je spolupracující osoba současně zaměstnancem. Sazba sociálního pojištění je i pro spolupracující osoby 29,2 % z vyměřovacího základu.

Roční sociální pojištění

Na spolupracující osobu převede OSVČ část příjmů a výdajů. Skutečným vyměřovacím základem pro výpočet sociálního pojištění je polovina takového hrubého zisku. V případě výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti musí spolupracující osoba vypočítat sociální pojištění alespoň z minimálního vyměřovacího základu.

  • Za celý kalendářní rok 2020 je minimálním vyměřovacím základem pro výpočet sociálního pojištění částka 104508 Kč (tj. 8709 Kč za každý měsíc).
  • Za celý kalendářní rok 2021 je minimálním vyměřovacím základem pro výpočet sociálního pojištění částka 106332 Kč (tj. 8861 Kč za každý měsíc).

Neplacení sociálního pojištění

K významné daňové úspoře dochází v případě, že spolupracující manželka (manžel) je současně zaměstnancem a vykonává tedy vedlejší samostatnou výdělečnou činnost. Pokud je hrubý zisk do limitu, tak se z vedlejší samostatné výdělečné činnosti sociální pojištění neplatí. OSVČ by v takovém případě z převedených příjmů ponížených o výdaje sociální pojištění platila, spolupracující osoba nikoliv. Za celý kalendářní rok 2020 se sociální pojištění neplatí z vedlejší samostatné výdělečné činnosti do hrubého zisku 83603 Kč, za celý kalendářní rok 2021 do hrubého zisku 85058 Kč.

Praktický příklad

Paní Kateřina pomáhá manželovi v podnikání, současně však pracuje. Za rok 2020 manžel na paní Kateřinu převedl hrubý zisk 80000 Kč. Paní Kateřina z hrubého zisku nebude platit sociální pojištění, protože je hrubý zisk do limitu a rodina tak „ušetří“ na sociálním pojištění 11680 Kč oproti situaci, že by tento příjem „zdaňoval“ pouze její manžel.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí