Jak si hlídat průběh pojištění pro důchod?

štítky Penze Pojištění čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Žádný ze státních důchodů není přiznán automaticky, ale je nutné si o něj požádat na místně příslušné Okresní správě sociálního zabezpečení. Jak se důchodové nároky vyřizují?

O důchod si na místně příslušné OSSZ musí požádat každý sám, za zaměstnance nemůže důchodové nároky vyřizovat zaměstnavatel. Za nezletilé dítě mající nárok na sirotčí důchod podává žádost o sirotčí důchod po zemřelém rodiči druhý z rodičů.

O důchod je vhodné se starat včas

Se samotným vyplněním žádosti o důchod, ať už o starobní, o invalidní nebo o pozůstalostní důchod, pomůže příslušná pracovnice místně příslušné OSSZ. Důchodovým záležitostem je však vhodné se věnovat ještě v dostatečném předstihu před dosažením důchodového věku. Proč? Výpočet státního důchodu závisí na celém průběhu pojištění. Za takto dlouhou dobu se může stát, že některé údaje v databázi České správy sociálního zabezpečení neodpovídají skutečnosti. Bez doložení rozhodných údajů může být státní důchod zbytečně nižší.

Informativní osobní list důchodového pojištění

Jednou za rok si může každý občan zažádat o zaslání IOLDP (Informativního osobního listu důchodového pojištění). V tomto tiskopisu jsou uvedeny veškeré doby pojištění, které má ČSSZ ve své evidenci. Při zjištění nesrovnalostí je potom vhodné vše napravit co nejdříve. Např. některý ze zaměstnavatelů nesplnil své zákonné povinnosti a v databázi chybí údaje o zaměstnání. V součinnosti se zodpovědnou pracovnicí místně příslušné OSSZ je možné vše napravit, pokud se podaří dané období doložit příslušnými doklady (např. pracovní smlouvou, zápočtovými listy). Důvodů nesrovnalostí může být více, proto je vhodné se vždy poradit s příslušnou pracovnicí místně příslušné OSSZ, jak postupovat.

Dobrovolné důchodové pojištění

Pro přiznání všech státních důchodů musí být získána alespoň minimální potřebná doba pojištění. Bez získání potřebné doby pojištění nemůže být státní důchod přiznán. Jestliže v některém období nejsou splněny žádné podmínky pro hodnocení daných měsíců do doby pojištění jako odpracované doby nebo náhradní doby pojištění, potom je řešením podání přihlášky k dobrovolnému důchodovému pojištění. Přihláška se podává na místně příslušné OSSZ. Zpětná účast na pojištění formou dobrovolného důchodového pojištění je legislativou omezena, proto je potřeba si dobu pojištění hlídat včas. Minimální měsíční částka dobrovolného důchodového pojištění placená v roce 2018 činí 2 099 Kč. Protože nemusí být státní důchod přiznán, tak je dobré se o důchodové záležitosti včas starat. Když se důchodové nároky začnou řešit až při podání žádosti o důchod, tak může být pozdě.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí