Těžký start = úspěšná kariéra

štítek Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

V červenci 2014 byl každý čtvrtý mladistvý (do 25 let) v členských zemích EU bez práce. Situace mladých lidí, kteří nenajdou po škole práci, se následně měsíc od měsíce zhoršuje.

V EU nemělo v červenci práci 5,062 miliónů mladých lidí (do 25 let) evidovaných na úřadu práce. Míra nezaměstnanosti mladistvých za všechny členské země Evropské unie činí 21,7 %, což je dvojnásobná hodnota celkové míry nezaměstnanosti za celou Evropskou unii. Rozdíly v míře nezaměstnanosti mladistvých jsou přitom výrazně vyšší než rozdíly v celkové míře nezaměstnanosti.

Situace absolventů na trhu práce

Mladí lidé hledají nyní uplatnění hůře než před ekonomickou krizí. Pracovní situace mladistvých je náročná, s aktivním přístupem a snahou však řešitelná. Situace v Česku je výrazně lepší než ve většině evropských zemích. Náročný start je možné chápat jako odrazový můstek za výbornou kariérou. Nejhorší možností je při dílčím neúspěchu sedět doma a nechat se odradit. Mladí lidé jsou bez závazků, když se nedaří najít práci v okolí bydliště, tak je pro ně mnohem snazší se za prací přestěhovat. Stěhování za prací není pro mladé lidi takový problém, nemají děti a vlastní bydlení.

Proč přijmout i hůře placenou práci?

Pro mladé lidi je výhodnější přijmout i hůře placenou práci, ale co nejdříve naskočit do pracovního procesu. Nižší příjem by neměl odrazovat, vždyť po prokázání kvalit zaměstnavateli a získání praxe může být situace za rok úplně jiná. Zaměstnavatelé oceňují zaměstnance, kteří jsou pro ně přínosní. Když ne, tak je možné po získání praxe změnit práci. Se získanou praxí se hledá nová práce mnohem lépe než hned po škole.

Nejméně nezaměstnaných mladých je v Německu

Nezaměstnanost mladistvých se pohybuje od 7,8 % v Německu po 53,8 % ve Španělsku. Ve Španělsku, Řecku (53,1 %), Itálii (42,9 %), Chorvatsku (41,5 %), Portugalsku (35,5 %) a Kypru (35,1 %) je nezaměstnanost mladých lidí vážným problémem. Mladí lidé bez praxe po několika měsících nezaměstnanosti mají ještě horší výchozí postavení na trhu práce. Jestliže se absolventům nedaří najít práci brzy po skončení školy, tak se mohou stát dlouhodobě nezaměstnanými, což je velmi nepříjemná situace pro ně samotné, jejich rodiny i celou národní ekonomiku.

Nejnižší míra nezaměstnanosti mladých je mimo Německa ještě Rakousku (9,3 %), Nizozemí (10,4 %), Dánsku (13,0 %), Maltě (13,3 %), Lucembursku (14,3 %), Estonsku (15,7 %), Česku (17,0 %),

Vzdělaní mladí lidé mají snazší pozici

Mladí lidé, kteří již pracovali během studia, mají výhodnější pozici na trhu práce. Brigády, práce na zkrácený úvazek (např. několik hodin večer některé dny v týdnu), stáže v zahraničí, to vše personalisté kladně hodnotí. Jednoznačně platí, že čím více toho mladí lidé umí, tím větší naděje na trhu práce. Vyšší kvalifikace a více dovedností, to je cesta, jak najít zajímavou pracovní pozici. Mít práci ihned po skončení školy je pro budoucí kariéru velmi důležité. Proto je vhodné myslet na pracovní uplatnění již před skončením školy. Osobně obejít všechny firmy v okolí a zkusit nabídnout sama sebe pomohlo v mnoha případech získat novou práci, i když firma žádnou nabídku neinzerovala.

Petr Gola

Další články k tématu Podmínky nezaměstnaných

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí