Spěje eurozóna ke kvantitativnímu uvolňování?

čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Po slibném prvním čtvrtletí se eurozóna ve druhém zadrhla. A není ani divu. Itálie se propadla do třetí recese za posledních 6 let, Německo pokleslo o dvě desetiny a Francie klasicky stagnovala.

Eurostat prozatím nesdělil, co bylo příčinou slabosti, nicméně pohled na Německo, kde poklesla průmyslová produkce a nejspíš i investice, leccos napoví.

Evropská inflace v červenci poklesla na 0,4%, což je výrazně pod cílem ECB, uvažme i slabý růst a  (i když to z výnosů státních dluhopisů nepoznáte) vysoké zadlužení. Ačkoliv to dluhopisové trhy momentálně zcela ignorují, Evropa je velice zranitelná – jakýkoliv negativní ji lehce pošle do další recese, která definitivně zajistí, že Evropa zůstane i v roce 2020 ostrovem ekonomické stagnace. ECB sice ubezpečuje, že se inflace vrátí v roce 2016 k cíli, já bych na to ale kalhoty nevsadil.

Ani HDP ani inflace moc důvodů k optimismu nedávají. Já jsem však za tato data rád! Ne, nezbláznil jsem se – jenom si myslím, že je to možná konečně to, co přiměje ECB k rozhodné akci. Kromě německé dogmatické zatvrzelosti totiž nevidím příliš důvodů, proč Amerika i Británie kvantitativní uvolňování využily a Evropa ne.

Nebude to letos – ECB bude nyní vyčkávat, jak se vyvinou opatření z června. Až však uvidí, že příliš nezabírají, moc jiných možností než nákupy aktiv nezbyde. Proč jsme takoví pesimisté? Podzimní dodávky likvidity (tzv. „TLTRO“) jako stěžejní část červnového programu se dle nás nesetkají s o moc větším zájmem bank, než tomu bylo začátkem roku 2011 a začátkem roku 2012, kdy tyto operace ECB dělala naposledy. A ani další červnová opatření nebudou dostačující. Negativní depozitní sazba vzhledem k malému objemu likvidity na depu u ECB velký dopad mít nebude, prodloužení neomezených dodávacích repo-operací už vůbec ne. V příštím roce proto ECB s největší pravděpodobností přistoupí k nákupu aktiv – a já jenom doufám, že to bude nákup opravdu velký.

Martin Lobotka

hlavní analytik Conseq Investment Management a.s.

Tiskové oddělení Dům financí

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí