Chcete si udělat radost? Zařaďte uhlí do svého portfolia.

štítky Investice Stalo se čtení na 4 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Když si chcete udělat radost, asi se rozhlížíte po nejrůznějších elektronických udělátkách, hračičkách a módních trendech. Bohužel pro nás, mají elektronické výrobky tendenci klesat na ceně v důsledku uvedení nových modelů, nového trendu, nové módy atd. Co kdybyste si však místo toho chtěli udělat radost nákupem nějakého toho uhlí? Jak by se vám to líbilo?

Existuje jen málo lidí, kterým dárek v podobě nákupu uhlí udělá radost. Jedním z nich jsou uvážliví investoři, kteří si včas vyhledávají zajímavé investiční příležitosti, které zatím ještě unikají hledáčku kamer a nefigurují v novinových titulcích.

Základní znalost, kterou investor potřebuje, je umět v cenovém grafu identifikovat cenovou formaci, označenou zde jako Fáze 1. Pokud by se vám ji povedlo identifikovat, mohli byste se nyní těšit 100% zisku u akcií RIMM, dosažených během posledních 30 dní. Také akcie ANR vzrostly během posledních 14 dní o 30 % a FSLR o 20 % během 20 dní. To všechno díky identifikaci Fáze 1.

Pokud se zaměřujeme na jednotlivé akcie, podstupujeme vyšší risk, protože předvídat chování individuálních akcií je náročnější. Mnohem lepších výsledků můžeme dosáhnout tehdy, pokud se soustředíme na ETF.

Uhlí a akcie uhelných firem byly mimo střed zájmu investorů několik posledních let. Nicméně tyto podceňované a odmítané akcie, by se brzo mohly stát předmětem zájmu veřejnosti, nebo přinejmenším investorů a traderů.

Pokud se vyznáte ve čtyřech základních fázích vývoje ceny akcií, pak byste měli být schopni identifikovat příležitosti, které mohou přinést veliký vzrůst ceny, který je zároveň limitován případným poklesem.

V minulém článku jsme si vysvětlili, jak vypadají a fungují čtyři fáze růstu a poklesu ceny akcie. Ukázali jsme si také, v jaké fázi a při jaké cenové formaci s nízkým rizikem ztráty a vysokým potenciálem výnosu můžeme očekávat nadprůměrné zisky.

V krátkosti to můžeme shrnout do doporučení, zaměřte se při obchodování na soulad akcií s hlavními akciovými indexy obchodovanými na hlavních akciových burzách a vyhledávejte v cenovém grafu Fázi 1 – Akumulace a cenovou formaci typu podpora. To nakloní úspěšnost obchodů výrazně ve váš prospěch, ale hlavně vám to přinese nadprůměrně ziskové obchody.

NYSE – týdenní graf primárního akciového trendu

Příkladem jednoho z vedoucích indexů je index burzy v New Yorku (NYSE). Poslední svíčka vykazuje známky obrácení trendu, což by mohlo vyústit v pokles cen akcií. Obvykle trvá jeden až dva týdny, než se nakupující vrátí do trhu. Mezi tím cena vytváří malou klesající formaci typu praporek, dokud prodávající nevyprodají své zásoby. Poté se do trhu opět vrací nakupující a cena opět začíná růst s tím, jak se nakupujícím vrací chuť riskovat.

foto: graf – akcieatrhy.cz

ETF sektoru uhlí vykazuje fázi 1 – akumulace s formací podpora

Akcie uhelných společností poklesly a již nějaký čas setrvávají v blízkosti dna. Jestliže nejste seznámeni s tím, jak vypadá formace podpora ve Fázi 1 – akumulace, můžete si ji prohlédnout na následujícím grafu.

KOL je ETF akciový fond tvořený akciemi uhelných společností. V současné době vykazuje tato akcie známky nastávajícího nového rostoucího trhu. Průraz a zakončení ceny nad 26 USD může spustit silné nákupy s potenciálním ziskem okolo 21 % těsně pod hranicí rezistence označené jako první postupný cíl.

Pokud by KOL vytvořilo během následujících několika týdnu formaci býčí prapor, bylo by to dobrým předpokladem ke vstupu do pozice na vzestup s tím, že příkaz Stop bychom umístili pod tento rostoucí prapor. Vzhledem k očekávanému poklesu na vývoji hlavního indexu není vhodné vstupovat do obchodu ihned, protože zhruba tři čtvrtiny akcií mohou klesat, nebo jít v postranním trendu.

foto: graf – akcieatrhy.cz

ANR – nejzajímavější uhelná akcie

Akcie ANR byla v prosinci na ceně 7,5 USD a vypadá na nejlepší uhelnou akci ze všech. Obě klíčové komponenty „cena“ a „objemy“ dávaly jasnou informaci o tom, že cena by mohla začít růst, i když se cena ještě nachází ve Fázi 1 – Akumulace, cenová formace „podpora“. Akcie i tak vzrostla o pěkných 30 %. Po proražení formace lze ještě očekávat růst na úroveň prvního výstupního cíle, což by mohlo nadělit celkový zisk 100 %.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Dáte přednost hračkám, nebo uhlí ve svém portfoliu?

Pokud to shrneme, investice do uhlí by mohly přinést v prvním čtvrtletí roku 2013 příjemný zisk. Není třeba mít strach z „rozpočtového útesu USA“ protože obě politické strany se budou muset nějak dohodnout a pokud něco hrozí, tak mnohem pravděpodobnější scénář spočívá v tom, že USA zbankrotují současně se všemi rozvinutými státy. A až se tak stane, budou přijaty nové předpisy a nové zákony a život, stejně jako byznys, poběží dál jako obvykle.

V prvním pololetí následujícího roku lze předpokládat nevýrazný růst, nebo pohyb do strany. Větší korekce by mohla nastat v průběhu května. Ale není třeba hledět tak moc dopředu. Je třeba vyhodnocovat týden za týdnem a vždy se zařídit podle momentálního vývoje.

Zdroj: Chris Vermeulen

Akcie a trhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí