Jak profitovat na růstu těžby ropy v USA? Část druhá, závěrečná.

štítky Investice Politika Stalo se čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Export ropy by umožnil USA stát se členem Organizace zemí vyvážejících ropu OPEC. Brání však tomu historický zákon z roku 1920. Zhruba v té době, kdy Henry Ford začal vyrábět svůj slavný Model T, přijala vláda USA Mineral Leasing Act, který nařizuje, že veškerá v USA vytěžená ropa musí mít povolení vlády pro případný export. Těžba v té době dosahovala množství 300 tisíc barelů denně.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Od roku 1940, v důsledku zvyšujícím se poptávce neměly USA s dodržováním tohoto zákona žádný problém. Země spotřebovávala více ropy, než sama produkovala a rozdíl bylo třeba řešit dovozem. Nicméně, jak šel čas, některé druhy ropného exportu byly vládou povoleny. Například export do Kanady, export z Aljašky, opětovný vývoz zahraniční ropy, nebo vývozy ropy dané mezivládními dohodami.

Ostatní vývozy ropy však musí mít příslušné vládní povolení, které je udělováno případ od případu a vláda určuje, jestli je příslušný vývoz v národním zájmu USA. Problematika vývozu je ovlivňována politickým pohledem a existující prezidentské pravomoce umožňují politický tlak. Firmy, které by v budoucnu chtěly exportovat ropu, bedlivě sledují politické vývoj, který se odehrává okolo zemního plynu. Ne, že by vláda aktivně lobovala proti povolování zkapalňování zemního plynu a jeho vývozu, ale je evidentní, že takový export zákonitě vede ke zvyšování cen zemního plynu v USA.

á se očekávat, že pokud bude Obamova nová administrativa bránit udělování povolení k vývozu ropy, mohlo by to vést k sílícímu politickému protitlaku. Jedním z důvodů by mohla být vysoká cena benzínu v USA, která je odvozována z cen ropy Brent a ne z ceny americké WTI. Je ironií, že američtí spotřebitelé platí světové ceny za benzín a vývoz ropy by tak mohl tlačit světové ceny ropy dolů, což by vedlo k poklesu cen benzínu v USA. Zákazy vývozu ropy by nijak nepomohly domácím spotřebitelům, ale jak všichni víme, politika a realita jsou dvě odlišné věci.

Pokud se Washington rozhodne bránit vývozu ropy, začne se ropa hromadit v rafineriích na pobřeží Mexického zálivu, případně v oblastech, jako je Bakken, Eagle Ford a Niobrara v Nebrasce. Banka Merrill Lynch odhaduje, že do roku 2017 by rafinerie mohly být plně zásobovány lehkou ropou z USA.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Lze na tomto vývoji profitovat?

Investoři by se měli zaměřit na americké rafinerie, zvláště ty, které jsou umístěny ve vnitrozemí, jako HollyFrontier (HFC) a Phillips 66  (PSX), které z rostoucí vnitrostátní těžby mohou profitovat. Rafinerie mají dvě zásadní výhody, které jim umožňují vyšší zisky. První je rozdíl cen mezi ropou Brent a ropou WTI, který se v roce 2012 pohyboval na úrovni okolo 17 USD za barel. Domácí rafinerie mají přístup k levnější surovině a těží z tohoto rozdílu, protože výsledná produkce se oceňuje podle ropy Brent. Druhou zásadní výhodou amerických rafinerií, je velmi nízká cena zemního plynu, který rafinerie pro svůj výrobní proces spotřebovávají ve velikém množství.

Jinou možností se investovat do fondu s ropnými společnostmi The Global Resources Fund (PSPFX), což umožní investorovi svěřit veškerou práci s oceňováním managementu fondu a věnovat svůj čas něčemu jinému.

Deset největších společností vlastněných fondem PSPFX

Gran Colombia Gold Corp 3.83% Sociedad Quimica y Minera de Chile SA 2.45% CONSOL Energy Inc 2.37% BHP Billiton Ltd 2.25% Bunge Ltd 2.19% West Fraser Timber Co Ltd 2.13% International Paper Co 2.09% Southern Copper Corp 2.08% Kinder Morgan Inc/Delaware 2.07% Pioneer Natural Resources Co 2.05%

Zdroj: Frank Holmes

Akcie a trhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí