Čína je připravena podpořit záchranný fond eurozóny

štítek Stalo se přečtete do minuty

Čína je připravena podpořit krizový fond eurozóny a v budoucnu by se mohla zúčastnit i dalších záchranných kroků, které budou mít stejný cíl. Řekl to viceguvernér čínské centrální banky I Kang. Čína podle něj považuje euro za klíčový pilíř globálního finančního systému, který bude mít více měn. I je v delegaci, která v minulých dnech navštívila několik západoevropských zemí.

„Čína rozhodně podporuje sérii stabilizačních opatření, která přijala Evropská unie, ECB (Evropská centrální banka) a MMF (Mezinárodní měnový fond),“ řekl I na briefingu v Londýně, kde čínská delegace svou evropskou cestu končí. Čína přikládala cestě velký význam, delegace čítala zhruba 50 lidí z čínských ministerstev a centrální banky.

„Čína je na evropských finančních trzích stabilním a zůstává dlouhodobým investorem. Jsem si jist, že pokud bude zapotřebí evropský záchranný fond či stabilizační mechanismus, my bychom se takových opatření rádi aktivně zúčastnili. Samozřejmě s vaším svolením,“ pokračoval zástupce centrální banky. Delegaci vedl místopředseda vlády Li Kche-čchiang, který je zároveň považován za hlavního kandidáta na příštího čínského premiéra.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí