Timesharing – zajímavá možnost nejen na prázdniny

štítek Cestování čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Timesharing, pojem, který prozatím není mezi českou veřejností mnoho znám. A pokud se přeci jen najdou ti, kteří vědí, o co se jedná, jsou jejich postoje a reakce k této službě v naprosté většině případů negativní. Proč tomu tak je? Důvodem jejich skeptického pohledu na timesharing jsou špatné zkušenosti a nerozvinutost této aktivity na našem trhu.

O co se tedy při timesharingu jedná?

Pokud bychom tento anglický název přeložili do češtiny, získali bychom něco jako sdílení času, což nám stále přesně nevysvětlí pravý význam slova. Timesharing znamená právo sdílení a užívání nějakého, většinou luxusního prázdninového komplexu v určité rekreační oblasti a to na dobu minimálně tří let. Ve většině případů se však smlouvy uzavírají na mnohem delší období v řádech několika desítek let. Vy, jako spotřebitel, se nestanete vlastníkem nemovitosti, koupíte si pouze právo na její užíváni, které můžete vyměnit za pobyt v jiném letovisku, popřípadě ho darovat rodině nebo známým.

S aktivitami timeharingu se začalo přibližně v šedesátých letech ve Francii, kam se tento fenomén pravděpodobně dostal z Ameriky. Nabídka možnosti sdílení práva na námi vybraný hotel zní lákavě a v mnoha zemích Evropské je velmi oblíbená, přesto se dosud v České republice velké oblibě netěší. Vysvětlení této situace je velmi jednoduché. Na našem trhu existuje mnoho firem, které myšlenku timesharingu zneužívají a své klienty pouze obírají o peníze. Mnoho společností balancuje na hranici zákona a kazí pověst těm, kteří se snaží o poctivost. I tyto společnosti se rozhodly proti negativnímu postoji veřejnosti bojovat a založily společně Organizaci pro timeshare v Evropě. Pokud byste se tedy rozhodli možnosti timesharingu využít, je nezbytné si ověřit, zdá vámi vybraná společnost do této organizace patří. Na druhé straně stojí takzvaná černá listina timesharingových společností, na kterou jsou zařazeny všechny ty, které jsou pro vás značně rizikové.

Proč ale vlastně vzniká ve spojení s timesharingem takové riziko? Hlavním problémem je nedostatečně ošetřená legislativa v porovnání s legislativou, které se musí držet cestovní kanceláře a dále fakt, že při uzavírání smlouvy vystupuje česká společnost jen jako zprostředkovatel a vašim smluvním partnerem se přitom stane zahraniční podnikatel. Tím vzniká problém uplatnění práva a to zvláště, pokud je oním podnikatelem osoba mimo Evropskou unii. Pokud byste se tedy rozhodli o odstoupení od smlouvy, je velice pravděpodobné, že vámi investovanou částku již neuvidíte. Jestliže si vše dobře promyslíte, ověříte si vámi vybranou společnost a rozhodnete se s ní smlouvu uzavřít, je vhodné zkontrolovat, zda smlouva obsahuje všechny povinné náležitosti. Mezi tyto patří povinnost uzavřeni smlouvy na dobu delší než tři roky, smlouva musí být vyhotovena v českém jazyce a měla by obsahovat celkem 18 upřesňujících bodů. Smlouvu si vždy v klidu projděte a prostudujte, nenechávejte se ovlivňovat poskytovatelem. Jedině tak se snad vyhnete přehlídnutí určitých nedostatků a následným případným potížím.

Hana Hutlová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí